"Cirkus ubijanja"

Izrael bi trebalo da zastane i sasluša Hamas, a ne samo da primjenjuje silu

Izrael više voli da začepi uši na zahtjeve druge strane, čak i kad su ti zahtjevi pravedni i kad su u skladu sa dugoročnim interesima samog Izraela
7 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2014. 15:57h

Nakon što je rečeno sve što se može reći o Hamasu: da je fundamentalistički; da je nedemokratičan; da je okrutan; da ne priznaje Izrael; da puca na civile; da krije municiju u školama i bolnicama; da nije zaštitio stanovništvo Gaze poslije svega što je rečeno, i to s pravom, treba zastati i saslušati Hamas; možda se čak možemo staviti u njihovu kožu, možda čak i cijeniti smjelost i izdržljivost ovog našeg zakletog neprijatelja u teškim uslovima.

Ali Izrael više voli da začepi uši na zahtjeve druge strane, čak i kad su ti zahtjevi pravedni i kad su u skladu sa dugoročnim interesima samog Izraela.

Izrael će radije nemilosrdno udarati na Hamas, bez ikakvog drugog cilja osim osvete.

Ovaj put je to naročito očigledno: Izrael kaže da ne želi da sruši Hamas - čak i Izrael shvata da će umjesto njega dobiti Somaliju - ali ne želi ni da sasluša Hamasove zahtjeve.

Da li su svi oni „životinje“? Recimo da je tako. Ali tu su i tu će i ostati, čak i Izrael misli da je tako, pa zašto ih onda ne saslušati? Prošle nedjelje je objavljeno 10 uslova u ime Hamasa i Islamskog džihada, za 10-godišnje primirje.

Današnji rat u Gazi je stvar izbora koji je napravio Izrael (foto: Reuters)

Možemo sumnjati da li su to zaista zahtjevi tih organizacija, ali oni bi mogli da posluže kao dobra osnova za sporazum.

Među njima nema nijednog neosnovanog uslova. Hamas i Islamski džihad zahtijevaju slobodu za Gazu. Ima li razumljivijeg i pravičnijeg zahtjeva?

Nema načina da se zaustavi današnji ciklus ubijanja, a da ne dobijemo novi krug za nekoliko mjeseci, ako se to ne prihvati.

Nijedna vojna operacija, iz vazduha, sa kopna ili mora, neće donijeti rješenje, samo suštinska promjena stava prema Gazi može da donese ono što svi žele: zatišje.

Izraelski vojnici u Pojasu Gaze (foto: Reuters)

Pročitajte spisak zahtjeva i iskreno recite ima li tu ijednog nepravednog zahtjeva: povlačenje izraelske vojske i dopuštanje poljoprivrednicima da obrađuju svoju zemlju sve do ograde; oslobađanje svih zatvorenika razmijenjenih za Gilada Šalita koji su ponovo uhapšeni; prekid opsade i otvaranje prelaza; otvaranje luke i aerodroma pod zaštitom UN-a; proširenje zone ribolova; međunarodnu kontrolu prelaza kod Rafe; izraelsku garanciju za 10 -godišnje primirje i zatvaranje vazdušnog prostora Gaze za izraelske avione; dozvolu za stanovnike Gaze da posjećuju Jerusalim i mole se u džamiji Al Aksa; izraelsku garanciju da se neće miješati u unutrašnja pitanja palestinske politike poput vlade nacionalog jedinstva; otvaranje industrijske zone Gaze.

Ovo su civilni zahtjevi, sredstva za njihovo postizanje su vojna, nasilna i kriminalna. Ali gorka istina je da kad Gaza ne ispaljuje rakete na Izrael, nikog za nju nije briga. Pogledajte sudbinu palestinskih vođa kojima je bilo dosta nasilja. Izrael je učinio sve što je mogao da uništi Mahmuda Abasa.

Deprimirajuća pouka? Samo sila uspijeva. Današnji rat je stvar izbora, izbora koji smo imali. Tačno, pošto je Hamas počeo da ispaljuje rakete, Izrael je morao da odgovori.

Stotine Palestinaca su stradale u novom talasu sukoba (foto: Reuters)

Ali, za razliku od onoga što izraelska propaganda pokušava da proturi, rakete nijesu pale s neba iz čista mira.

Vratimo se unazad nekoliko mjeseci: izraelski prekid pregovora; rat protiv Hamasa na Zapadnoj obali nakon ubistva tri učenika ješive, za šta postoji sumnja da ih Hamas nije planirao, uključujući i lažno hapšenje 500 Hamasovih aktivista; obustavu isplata zarada Hamasovim radnicima u Gazi i izraelsko protivljenje vladi nacionalnog jedinstva, koja je mogla da uvede ovu organizaciju u političku sferu.

Svako ko misli da je ovo moglo da bude prihvaćeno bez pogovora vjerovatno pati od arogancije, samodopadnosti i sljepila. Zastrašujuće količine krvi prolivaju se u Gazi u manjoj mjeri i u Izraelu.

Ta krv se proliva uludo. Hamas je poražen od Izraela i ponižen od Egipta. Jedina šansa za pravo rješenje je nešto upravo suprotno od ovoga što Izrael radi.

Luka u Gazi, gdje bi mogli da izvoze svoje odlične jagode? Za Izraelce je to nedopustivo. Ponovo se radije uzima (palestinska) krv umjesto (palestinskih) jagoda.

preveo: Ivica Pavlović

Galerija