SB UN osuđuje kupovinu nafte od terorista u Siriji i Iraku

Rusija je pribavila dokaze da A Nusra i ISIL prodaju naftu, što je jedan od izvora finansiranja njihovih terorističkih aktivnosti
0 komentar(a)
SB UN, Foto: Reuters
SB UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2014. 09:28h

Savjet bezbjednosti UN oštro je osudio ilegalnu kupovinu nafte od terorističkih grupa iz Sirije i Iraka i podsjetio zemlje članice svjetske organizacije da tako krše sankcije UN uvedene tim grupama.

U sinoć objavljenom predsjedničkom saopštenju svih 15 članica Savjeta, posebno se ukazuje na dvije organizacije - Džabhat al-Nusra, jednu od najjačih sirijskih pobunjeničkih grupa, i Islamsku državu (Iraka i Levanta), koja kontroliše velika područja na istoku Sirije i na zapadu Iraka.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da je prije podnošenja nacrta rezolucije u junu, Rusija pribavila dokaze da te dvije grupe prodaju naftu, što je jedan od izvora finansiranja njihovih terorističkih aktivnosti.

U saopštenju se izražava "ozbiljna zabrinutost" povodom izvještaja da su te dvije grupe preuzele kontrolu nad naftnim poljima i naftovodima u Siriji i Iraku i upozorava se da bi one mogle biti suočene s novim sankcijama.

Izražava se i zabrinutost da bi kontrolisanje naftnih polja ili infrastrukture terorističkim organizacijama moglo da obezbijedi materijalna sredstva za regrutovanje terorista, uključujući i onih iz inostranstva, kao i za jačanje njihovih operativnih sposobnosti da organizuju i izvrše terorističke napade.

Čurkin je sinoć rekao da je zadovoljan usvajanjem saopštenja, mada je Rusija željela "šire, jače saopštenje" i optužio SAD da su nastojale da ga ublaže.

Bonus video: