Nastavak sukoba u Gazi, ništa od primirja Izraela i Hamasa

Egipatska vojska saopštila je danas da je uništila 13 tunela prokopanih između Sinaja i pojasa Gaze
54 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2014. 19:58h

Palestinski Hamas nastavio je napade na Izrael, iako je najavio spremnost palestinskih frakcija da u 14 sati po lokalnom vremenu na jedan dan obustave raketiranje.

Hamasovci su optužili Izrael da nije poštovao prekid vatre.

Izrael je zapravo odbacio predlog Hamasa,a premijer Benjamin Netanijahu je najavio da će ta zemlja" učiniti ono što mora da brani svoje građane".

Izraelska strana je prethodno, kasno sinoć, odlučila da na zahtjev UN produži do danas u ponoć humanitarni prekid vatre, koji je bio na snazi od 8 sati u subotu, ali je početna reakcija Hamasa bila da odbije izraelsku ponudu i nastavi raketiranje.

Takav razvoj događaja je još više pokopao nade da se 12-časovno primirje, koje su juče obje strane postovale, može produžiti. Ono je omogućilo stanovnicima Gaze da obnove zalihe hrane i izvuku tijela poginulih iz ruševina.

Međutim, jutros je izraelska vojska najavila da obnovlja svoje vazdušne, kopnene i pomorske napade na Gazu, u odgovoru na "neprekidnu raketnu vatru Hamasa".

Samo što su se izraelski udari obnovili, Hamas je saopštio da je spreman na humanitarno primirje. Objašnjeno je da je pauza "priprema za kraj Ramazana i odgovor na posredovanje UN", kao i uslove u kojima živi palestinski narod.

U intevjuu za CNN, Netanijahu je rekao da "Hamas ne prihvata ni sopstveni prekid vatre i nastavlja vatru dok razgovaramo" i da je do sada prekršio pet prekida vatre. Hamas tvrdi da je vatra obnovljena, jer Izrael nije prihvatio primirje.

Strane diplomate, koje pokušavaju da doprinesu okončaju neprijateljstava, nadale su se da će privremeno, humanitarno zatišje prerasti u nešto trajnije.

Za sada je ipak velik jaz između dvije strane u odnosu na uslove za konačan prekid vatre. Hamas traži ukidanje izraelske i egipatske blokade Gaze, a Izrael da ta teritorija bude demilitarizovana.

Preko 1.060 Palestinaca, uglavnom civila i 43 izaraleska vojnika i dva civila poginuli su od početka izraelske ofanzive na Gazu 8. jula. Poginuo je i jedan tajlandski radnik.

Izrael je otpočeo ofanzivu sa ciljem da Hamas prekine gađanje Izraela raketama iz Gaze. Izrael je 18. jula otpočeo i kopnenu ofanzivu i rekao da je potrebno da se unište tuneli koje palestinski borci koriste da uđu u Izrael.

Izrael je juče prihvatio zahtjev više stranih zemalja da uvede 24-očasovni prekid vatre koji se završava večeras, ali je naveo da će njegove kopnene snage nastaviti da uništava tunele koje Hamas koristi.

Egipat uništio 13 tunela do pojasa Gaze

Egipatska vojska saopštila je danas da je uništila 13 tunela prokopanih između Sinaja i pojasa Gaze, gdje su u toku sukobi između izraelske vojske i palestinskog radikalnog pokreta Hamas, prenosi agencija Belga.

Egipatska vojska je prije godinu dana pokrenula vojnu operaciju na poluostrvu Sinaj gdje uništava tunele koji služe sa šverc, a Egipat vjeruje da ih Hamas koristi i za dopremanje oružja i islamista.

Ti tuneli služe za šverc goriva, prehrambrenih proizvoda i novca u Gazu koja je pod izraelskom blokadom od 2006. godine.

Egipat je posredovao u postizanju primirja između Izraela i Hamasa 2012. godine, međutim sada je rezervisan jer sadašnja vlada u Kairu ne podržava Hamas, smatrajući da je to palestinsko krilo svrgnutog egipatskog islamističkog Muslimanskog bratstva.

Galerija

Bonus video: