Krenula panika

Ebola stigla u grad sa 21 milionom stanovnika

Oboljeli imaju veću šansu preživljavanja ako liječenje počne u ranoj fazi bolesti
0 komentar(a)
Ebola, Sijera Leone, Foto: Reuters
Ebola, Sijera Leone, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 22:35h

Nigerija je uvela pojačane mjere granične kontrole poslije potvrde da je jedan Liberijac umro od ebole u gradu Lagosu, što je prvi slučaj te bolesti u Nigeriji.

Oboljeli Liberijac, koji se srušio po dolasku u Lagos u nedjelju, odveden je u aerodromsku bolnicu gdje je stavljen u karantin, ali je umro u utorak. Identifikovan je kao 40-godišnji liberijski državni službenik.

Nigerija je danas proglasila stanje najviše pripravnosti nakon što je potvrđeno da je Liberijac koji je umro u toj zemlji imao ebolu.

Nadzor je pojačan na svim aerodromima, u lukama i na kopnenim granicama, rekao je nigerijski ministar zdravlja Onejebuči Čukvu.

Od februara je više od 660 ljudi umrlo od ebole u zapadnoj Africi, gdje je izbila do sada najteža epidemija te bolesti na svijetu.

Počela je u južnoj Gvineji i proširila se na Liberiju i Sijera Leone.

Nigerijski ministar je rekao da su nađeni ostali putnici aviona čiji je putnik umro od ebole, i da se prati njihovo zdravstveno stanje.

Virus ebole, koji je veoma smrtonosan, širi se kroz kontakt sa tjelesnim tečnostima zaražene osobe. Oboljeli imaju veću šansu preživljavanja ako liječenje počne u ranoj fazi bolesti. Lagos, kako se procjenjuje, ima 21 milion stanovnika.