Uprkos primirju stižu rakete iz Gaze; Stradalo preko 1.000 Palestinaca

Ministri inostranih poslova SAD, Katara, Turske i nekoliko evropskih zemalja okupili su se danas u Parizu da bi pokušali da produže prekid vatre
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2014. 19:33h

Dvanaestočasovni humanitarni prekid vatre između Izreala i Hamasa u pojasu Gaze stupio je na snagu jutros u sedam časova, 19. dana sukoba u kome je poginulo više od hiljadu ljudi, i biće produžen za četiri sata.

Izrael i islamistički pokret Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, rekli su da će poštovati privremeni prekid vatre, pošto američki državni sekretar Džon Keri na jučerašnjim razgvorima u Kairu nije uspio da postigne trajno primirje, navodi AFP.

Izrael je prihvatio da za četiri sata produži humanitarni prekid vatre u Gazi koji je trebalo da se okonča u 20.00 časova po lokalnom vremenu.

"Kabinet za bezbjednot je prihvatio da za četiri sata produži prekid vatre, do subote u ponoć", navela je izraelska privatna televizija.

Ta odluka je doneta na poziv ministara inostranih poslova SAD, Turske, i nekoliko evropskih zemalja, okupljenih na hitnom sastanku u Parizu, da se za 24 sata produži prekid vatre.

Širom Gaze se izvlače tijela žrtava iz ruševina, a počeli su i diplomatski napori da se uspostavi trajno primirje, pošto su u Parizu počeli pregovori ministara spoljnjih poslova sukobljenih strana sa Kerijem.

Domaćin ovog sastanka u Parizu je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, a pored američkog državnog sekretara u francuskoj prijestonici su najavljeni šefovi diplomatije Velike Britanije, Njemačke, Italije, Katara, Turske kao i zvaničnici Evropske unije, prenosi AFP.

Raketama na Izrael uprkos primirju

Izraelska vojska objavila je danas da su tri rakete ispaljene iz pojaza Gaze u pravcu južnog dijela Izraela, ali da nije bilo žrtava ili načinjene štete.

Rakete su ispaljene iako je Izrael pristao da produži humanitarni prekid vatre u pojasu Gaze do ponoći po lokalnom vremenu.

Hamas nije reagovao na poziv stranih ministara poslije današnjeg hitnog sastanka u Parizu da se 12-očasovni prekid vatre produži.

Rakete su ispaljene neposredno pošto je prekid vatre od 12 časova istekao.

Preko 1.000 žrtava izraelske ofanzive

Broj žrtava izraelske ofanzive na Gazu popeo se na 1.000, budući da je samo danas tokom privremenog prekida vatre, iz ruševina širom palestinske enklave izvučeno više od 100 tijela, potvrdile su medicinski izvori.

Širom Gaze spasilačke službe izvlače tijela nastradalih, a pošto se ne zna da li će 12-časovno primirje biti produženo, Palestinci žure da sahrane svoje bližnje.

Stanovnici Gaze prave zalihe i proveravaju štetu

Hiljade stanovnika Gaze, koji su napustili poprište borbi Izraela i Hamasa, vratili su se tokom današnjeg 12-časovnog primirja u uništene granične oblasti i našli srušenu većinu kuća, a šut blokira puteve i ulice na koje su popadali električni vodovi.

Agencija AP ocjenjuje da je današnje, takozvano humanitarno primirje, skroman učinak posjete Bliskom istoku američkog državnog sekretara Džona Kerija i generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji posljednjih dana nisu uspjeli da od dvije strane izdejstvuju jednonedjeljno primirje, kao prethodnicu dugoročnijem sporazumu.

Umjesto toga, izraelski ministar odbrane Moše Jalon upozorio je da bi uskoro "znatno" mogla da se proširi kopnena vojna operacija u Gazi, gdje Izarel nastoji da onesposobi vojnu moć palestinskog pokreta Hamas.

U sjevernom gradu Bejt Hanunu, stanovnici su naišli na ruševine na sve strane. Većina je pobjegla prije nekoliko dana na upozorenje Izraela da će taj grad biti na meti raketne paljbe.

Pošto je jutros u osam sati počelo primirje, ulice Gaze brzo su preplavili stanovnici koji pokušavaju da obnove zalihe hrane i da utvrde štetu.

Kola hitne pomoći Crvenog polumjeseca uspjela su da dođu do najgore pogođenih oblasti, uključujući i Bejt Hanun i istočnu oblast grada Gaze Šidžaija, kako bi odnijela tijela poginulih.

Iz ruševina je danas izvučeno 85 tijela, od kojih su mnoga raskomadana, rekao je palestinski zdravstveni zvaničnik Ašraf el Kidra.

Kako je rekao portparol Civilne odbrane Gaze, među poginulima ima i boraca.

U dvije granične oblasti kola hitne pomoći nisu mogla da uđu, jer su izraelski tenkovi ispaljivali hice upozorenja, saopštio je Crveni polumjesec.

Izrael je ofanzivu počeo napadima iz vazduha 8. jula, a kasnije je poslao kopnene trupe na teritoriju kojom upravlja palestinski Hamas. Jerusalim tvrdi da mu je cilj sprječavanje palestinske raketne paljbe na Izrael, i uništavanje tunela ispod granice Gaze, koje ekstremisti koriste za snabdjevanje i napade.

Najmanje 985 Palestinaca, uglavnom civila, ubijeno je, a više od 6.000 je ranjeno u posljednjih 19 dana, prema palestinskim zvaničnicima.

U izraelskoj ofanzivi su uništene stotine kuća, a desetine hiljada ljudi su pobjegle od borbi.

Izrael je u više navrata rekao da čini sve što može kako bi spriječio civilne žrtve, uključujući i slanje upozorenja za evakuaciju stanovnicima u područjima koja su na meti napada, a tvrdi da Hamas civile koristi kao živi štit.

U sukobima je poginulo i 37 izraelskih vojnika i dva civila, kao i jedan radnik iz Tajlanda.

AP ocjenjuje da je malo vjerovatno da će današnje primirje promijeniti kurs trenutnih neprijateljstava, koje obe strane potpiruju.

Agencija dodaje da Izrael želi da destimuliše Hamas.

"Na kraju operacije, Hamas će morati dobro da razmisli da li je vrijedno da nas dira", rekao je Jalon juče.

Hamas, s druge strane, ne želi da obustavi raketnu paljbu na Izrael sve dok ne dobije međunarodne garancije da će sedmogodišnja blokada Gaze biti ukinuta.

Izrael i Egipat pooštrili su blokadu Gaze pošto je Hamas 2007. osvojio tu oblast.

Izraelska vojska upozorila je danas da će odgovoriti ukoliko borci iz Gaze budu prekršili primirje. Dodala je da će, takođe, biti nastavljene "operativne aktivnosti na lociranju i uništenju tunela u pojasu Gaze".

Vojska je do sada otkrila 31 tunel i polovinu uništila. Izrael te tunele smatra strateškom prijetnjom jer ih ekstremisti koriste za izvođenje iznenadnih napada na unutrašnjost jevrejske države.

Izraelska vojska predlaže da se Gaza demilitarizuje što bi bio uslov za trajni prekid vatre, te Hamas ne bi mogao da se ponovo naoruža.

Ekstremisti iz Gaze ispalili su od 8. jula oko 2.500 raketa na Izrael.

Ovo je treći rat u Gazi za posljednjih pet godina.

Međunarodni skup u Parizu za održivi prekid vatre

Ministri inostranih poslova SAD, Katara, Turske i nekoliko evropskih zemalja okupili su se danas u Parizu na poziv šefa francuske diplomatije, da bi pokušali da produže prekid vatre kojeg se Izrael i Hamas od jutros pridržavaju, kažu diplomate.

Cilj je da se "pokuša da se izgradi trajno primirje u Gazi", piše u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova. "Zaustavljanje tog krvavog sukoba je od apsolutne hitnosti", dodao je portparol za štampu Ke D'orseja, Romen Nadala.

Sa Loranom Fabijusom i Džonom Kerijem i njihovim turskim i katarskim kolegama su i ministri inostranih poslova Velike Britanije, Njemačke, Italije, kao i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton.

Ministri inostranih poslova Izraela, Palestine, Egipta - zemlje koja je radila za prekid vatre, ne učestvuju na sastanku pošto se s njima razgovaralo sinoć.

"Mi pozdravljamo stupanje na snagu prekida vatre, iako privremenog, do kojeg je došlo zahvaljujući našim zajedničkim naporima da se okonča humanitarna tragedija u Gazi", napisao je turski ministar Ahmet Davutoglu na Tviteru.

"Pošto je Izrael prihvatio predlog za prekid vatre koji smo pripremili u Kataru, mi bismo da se pregovara o mnogo trajnijem prekidu vatre. Ali, izraelski stav pokazao se kao neiskren", požalio se ministar.

Njegov njemački kolega, Frank-Valter Štajnmajer, rekao je da svrha današnjeg sastanka nije da se traži "odgovornost za novu eskalaciju nasilja", već "da se postigne zajednički stav da se pogibija mora zaustaviti".

Štajnmajer je na konferenciji za štampu pred početka sastanka izrazio nadu da bi jutros započeto 12-časovno "humanitarno primirje" moglo "dovesti do održivog prekid vatre". "Glavna stvar je kako da ubijedimo Hamas da Gazu više ne koristi za skladištenje oružja", ukazao je on.

Galerija

Bonus video: