Kirgistan: Doživotni zatvor za bivšeg predsjednika

Još dva zvaničnika koja su djelovala po naređenjima Janibeka Bakijeva osudjeni su na po 25 godina zatvora, a bivši šef bezbjednosti na 20 godina
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2014. 14:10h

Sud u Kirgistanu danas je osudio bivsseg predsjednika Kurmanbeka Bakijeva, koji je napustio zemlju, na doživotni zatvor i oduzimanje imovine zbog gušenja antivladinih demonstracija 2010. godine.

U odsustvu su takođe osuđeni i mlađi brat bivšeg predsjednika Janibek Bakijev, bivši šef službe za zaštitu državnih zvaničnika, kao i sin bivšeg predsjednika.

Brat je osuđen na doživotni zatvor a sin na deset godina.

Još dva zvaničnika koja su djelovala po naređenjima Janibeka Bakijeva osudjeni su na po 25 godina zatvora, a bivši šef bezbjednosti na 20 godina.

Svi su proglašeni krivim za gušenje antivladinih demonstracija u ovoj bivšoj sovjetskoj republici 7. aprila 2010. kada je poginulo 80 ljudi a 300 je povrijeđeno, i kada je Bakijev bio primoran da napusti zemlju.

Bakijev i njegovi saradnici sada se nalaze u Bjelorusiji. Oni su više puta odbacili optužbe protiv njih i rekli da se protiv njih vodi politički proces.

Bonus video: