SAD: Crna lista terorista sačinjena od jednostavnih sumnji

NCTC strahuje od zloupotrebe identiteta ipokojnika, što je "dokazana taktika terorista"
0 komentar(a)
Amerika, oružje, Foto: Shutterstock.com
Amerika, oružje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.07.2014. 09:40h

Mnogi Amerikanci i stranci su tajno upisani u "crnu listu terorista" na osnovu jednostavnih, "opravdanih sumnji" za koje se ne traži preciziranje, a imena mnogih su ostala i pošto su umrli, navodi se dokumentu američke vlade objavljenom na internetu.

Dokument, koji nema oznaku "povjerljivog", napisao je Centar za borbu protiv terorizma (National Counter Terrorism Center - NCTC) i sinoć je objavljen na sajtu "Intercept".

Na 166 strana su uputstva vladama američkih saveznih država za unošenje imena u bazu podataka za "nadgledanje terorista".

U pet poglavlja "Uputstvo za spiskove za nadgledanje", napisan marta 2013. godine u saradnji s 19 vojnih, pravosudnih i obavještajnih agencija, saznaje se da nije neophodno navesti "neoborive dokaze i konkretne činjenice" za "opravdanu sumnju da je neko umiješan u terorizam" već su dovoljne "usmene informacije" o tome.

"Intercept" ocjenjuje da tekst daje proširena ovlašćenje vladinim zvaničnima za sumnjičenje za terorizam i to na osnovu "nejasnih i polovičnih informacija".

Sajt, čiji je jedan od osnivača novinar Glen Grinvald koji je objavio saznanja bivšeg saradnika Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena, navodi da "vodič" omogućava da i pokojnici budu na spisku na kojem je 464.000 imena.

NCTC strahuje od zloupotrebe identiteta i pasoša i drugih dokumenata pokojnika, što je "dokazana taktika terorista", rekao je Frans presu neimenovani zvaničnik Agencije.

Po njegovim riječima, spiskovi osoba za nadgledanje se redovono ažuriraju i dodaju elementi koji mogu biti prijetnja za bezbjednost.

Bonus video: