Tajvan: Porastao broj žrtava avionske nesreće

"Meteorološki uslovi su bili u skladu sa pravilima o bezbjednosti", rekao je ministar saobraćaja
0 komentar(a)
Tajvan, avion, Foto: Reuters
Tajvan, avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2014. 07:30h

Tajvanski zvaničnici branili su danas odluku da se avionu koji se u srijedu srušio odobri slijetanje po olujnom vremenu, a bilans žrtava je sa 47 porastao na 48.

Avion tajvanske aviokompanije "Transejža erlajns" srušio se u srijedu prilikom slijetanja na aerodrom u arhipelagu Pengu, a u nesreći je poginulo 48 ljudi, dok je 10 povrijeđeno, prenio je AFP.

U avionu koji je pao prilikom drugog pokušaja slijetanja u gradu Makongu, na zapadu Tajvana, bilo je 54 putnika i četiri člana posade. Među poginulima su i dva francuska studenta medicine, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Francuske.

Pad letjelice izazvao je požar u obližnjim zgradama, a na zemlji je povrijeđeno pet ljudi.

Danas se, prenio je AFP, postavlja pitanje zašto je avionu odobreno da sleti po nepovoljnim uslovima.

"Mnogi se pitaju zbog čega je avion išao na slijetanje tako brzo po prolasku tajfuna. Prema mojim saznanjima, meteorološki uslovi su bili u skladu sa pravilima o bezbjednosti", rekao je novinarima ministar saobraćaja Je Kuang-ši.

Zvaničnici su rekli da su, neposredno prije nesreće, dva aviona bezbjedno sletjela na aerodrom Magong.

Tajvanski avioprevoznik saopštio je da je 60-godišnji Li Ji-liang imao 22 godine pilotskog iskustva i sakupio oko 23.000 časova leta. Kopilot je bio 39-godišnji Chiang Kuan-Hsin sa dvije i po godine iskustva na tom poslu.

Kompanija "Transejža erlajns" saopštila je da porodicama žrtava isplati po milion tajvanskih dolara (33.000 američkih) i po 200.000 tajvanskih dolara povrijeđenima.

"Transejža erlajns" je kompanija sa sjedištem na Tajvanu, koja raspolaže flotom od 23 aviona, koji pretežno saobraćaju na domaćim linijama, ali lete i za Japan, Tajland, Kambodžu i druge destinacije u Aziji.

Bonus video: