Haos u Basri: Ispaljene rakete na aerodrom, zapaljen iranski konzulat...

Demonstranti se bune protiv endemske korupcije, rastuće nezaposlenosti i neefikasnosti javnih službi, navodi AP
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2018. 08:17h

Nepoznati napadači ispalili su danas tri rakete tipa "kaćuša" na aerodom u Basri u Iraku, saopštio je zvaničnik aerodromske službe, dodajući da nema izvještaja da je u napadu neko povrijeđen, prenosi Tanjug.

On je dodao da nije jasno ko stoji iza jutrošnjeg napada koji je uslijedio nakon haotične noći u kojoj su stotine gnijevnih demonstranata upale u iranski konzulat u Basri i zapalile ga, prenosi AP.

Najnoviji protesti u naftom bogatoj Basri na jugu Iraka su najozbiljniji u posljednjih nekoliko godina. Demonstranti se bune protiv endemske korupcije, rastuće nezaposlenosti i neefikasnosti javnih službi, navodi AP.

Aerodromski zvaničnik je naveo da napad raketama nije doveo do prekida vazdušnog saobraćaja.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Građanski protesti zbog nezadovoljstva vladavinom iračke političke elite i korupcije pojačani su na jugu Iraka u protekla 24 sata, a demonstranti su upali u iranski konzulat u Basri dok je druga grupa nakratko uzela taoce u obližnjem postrojenju na naftnom nalazištu.

Protesti traju već pet dana, a kulminirali su upadom demonstranata u prostorije iranskog konzulata koje su oštećene, dok su istovremeno izvikivane parole protiv onoga što mnogi vide kao uticaj Irana na iračka politička pitanja, prenosi Rojters.

Izvori u snagama bezbjednosti navode da je konzulat bio prazan kada su demonstranti upali unutra. Iračko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da žali zbog upada.

Druga grupa demonstranata upala je u postrojenje za preradu vode na naftnom polju "Zapadna Kurna 2" kompanije "Lukoil" i uzela dvojicu Iračana kao taoce, rekli su izvori u "Lukoilu" i iračkoj policiji, a prenosi Rojters.

Naftno polje Lukoila nalazi se 65 kilometara sjeverozapadno od Basre, u kojem se nekoliko dana čuju detonacije

Oni su dvoje Iračana držali oko jedan sat prije nego što su mirno napustili postrojenje, naveo je izvor u policiji. Incident nije uticao na prekid proizvodnje nafte.

Najmanje 12 demonstranata je poginulo otkada traju protesti koji su počeli u ponedjeljak.

Galerija

Bonus video: