Palestinci traže od UN istragu o izraelskim napadima; Obustavljaju se letovi za Tel Aviv

Palestinsko rukovodstvo predložilo je Egiptu plan prekida vatre u pojasu Gaze, nakon kojeg bi uslijedili petodnevni pregovori
56 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2014. 20:08h

Palestinsko rukovodstvo predložilo je Egiptu plan prekida vatre u pojasu Gaze, nakon kojeg bi uslijedili petodnevni pregovori u cilju zaustavljanja sukoba između Palestinaca i Izraelaca, kazao je novinarima u Kairu danas palestinski zvaničnik Azam al Ahmed.

“Palestinsko rukovodstvo nudi novi predlog u okviru egiptaske inicijative za prekid vatre, koji bi pratili pregovori koji bi trajali pet dana”, kazao je ovaj zvaničnik Fataha, a prenio Rojters.

Palestinci su zatražili od Ujedinjenih nacija danas da istraže “sva kršenja” ljudskih prava i humanitarnog zakona koja su, kako kažu, počinili Izraelci tokom vojne ofanzive u Gazi.

O tom nacrtu rezolucije raspravljaće Savjet za ljudska prava UN u Ženevi u srijedu, na hitnoj sjednici koju su zatražili i Egipat i Pakistan.

Palestinska posmatračka misija u UN zatražila je da se “hitno uputi nezavisna, međunarodna istražna komisija... da ispita sva kršenja međunarodnih zakona o ljudskim pravima i međunarodnog humanitarnog zakona na okupiranoj palestinskoj teritoriji”, prenosi Rojters.

UN: Palestinci nemaju gdje da se sakriju

Palestinski civili u gusto naseljenom pojasu Gaze nemaju gdje da se skriju od izraelskih napada a djecu plaćaju najveću cijenu, saopšteno je danas iz Ujedinjenih nacija.

U ovom konfliktu stradalo je do sada više od 600 Palestinaca.

“Doslovno nema sigurnog mjesta za civile”, kazao je portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Lerke na brifingu u Ženevi.

Broj stradalih raste u pojasu Gaze, u kojem na kilometru kvadratnom živi i po 4.500 osoba.

Gotovo 500 domova uništeno je u vazdušnim napadima Izraela, piše Rojters.

Obustavljaju se letovi za Tel Aviv

Sve avio-kompanije iz SAD i vodeći avio-prevoznici iz Njemačke, Francuske i Holandije obustavili letove za Tel Aviv zbog krize u pojasu Gaze.

Američka Federalna uprava za avijaciju (FAA) zabranila je danas svim kompanijama iz SAD da lete za i iz Izraela na najmanje jedan dan zbog raketnog udara blizu aerodroma u Tel Avivu, javile su agencije, prenoseći i da su letove za Izrael suspendovale i vodeće vazduhoplovne kompanije iz Njemačke, Francuske i Holandije.

Američka vladina agencija navela je da se zabrana odnosi samo na američke avio-kompanije i da će nova uputstva biti izdata "čim uslovi to dozvole", prenio je AFP.

Njemačka "Luftanza" i francuski "Er Frans" saopštili su da suspenduju sve letove za Tel Aviv zbog brige za bezbjednost, javio je Asošijeted pres.

"Lufthanza" je navela da obustavlja letove na 36 sati, uključujući letove njenih podružnica "Džermanvings", "Ostrijen erlajnz" i "Svis".

Kao obrazloženje, njemačka avio-kompanija navela je brigu za bezbjednost putnika i posade.

"Er Frans" je naveo da suspenduje svoje letove do daljih uputstava iz istog razloga.

"Tu odluku je donijela služba za bezbjednost kompanije, stupa na snagu odmah i ostaće na snazi do daljih uputstava", rekao je predstavnik francuske kompanije, a prenosi Rojters.

Britanska agencija prenijela je i saopštenje holandskog avio-prevoznika KLM da otkazuje letove iz Amsterdama ka Tel Avivu.

"Otkazujemo let za Tel Aviv iz predostrožnosti, jer nismo u stanju da osiguramo bezbjednost putnika", rekla je portparolka KLM-a, dodajući da će se situacija razmatrati svakodnevno.

Ranije danas su američke aviokompanije "Delta erlajns" i "Junajtid erlajns" saopštile da prekidaju letove između SAD i Izraela na neodređeno vrijeme, prenio je AP.

Kompanija "Ju-Es ervejz" obustavila je današnje letove za i iz Tel Aviva i navela da prati situaciju, u zavisnosti od koje će donijeti odluku o budućim letovima.

Avion "Delta erlajnsa" boing 747 na letu od Njujorka danas je bio iznad Sredozemnog mora i letio je ka Tel Avivu, kada je vraćen za Pariz poslije informacije da je raketa pala kod Tel Aviva. Na letu 468 bila su 273 putnika i 17 članova posade.

Izraelska policija potvrdila je da je jedna raketa iz Gaze pogodila područje blizu aerodroma u Tel Avivu, pričinivši manju štetu na jednoj kući i ranivši jednog Izraelca.

Pitanje bezbjednosti aviosaobraćaja sve više se postavlja od prošle sedmice, kada je putnički avion "Malezija erlajnsa" sa 298 putnika i članova posade oboren iznad istočne Ukrajine, gdje traju sukobi ukrajinskih i proruskih snaga.

Izrael intenzivirao napade

Izraelski avioni napali su rano jutros pet džamija, sportski stadion i kuću pokojnog šefa vojnog krila Hamasa, više od 70 meta ukupno.

Snažne eksplozije odjekivale su prošle noći u gradu Gazi, a čulo se i granatiranje i pozivi na molitvu iz džamija, saopštili su zvaničnici iz Gaze.

Neuobičajeno intenzivni izraelski udari zabilježeni su u trenutku kada su se generalni sektretar UN Ban Ki Mun i državni sekretar SAD Džon Keri sastali u Kairu da podstaknu inicijativu na najvišem nivou do sada da se okonča dvije nedjelje sukoba Izraela i Hamasa, u kome je poginulo skoro 600 Palestinaca i 29 Izraelaca, navodi Asošijted pres.

Keri je rekao da je zabrinut za palestinske žrtve, ali je podržao izraelsku "odgovarajuću i legitimnu" vojnu operaciju, kako je rekao.

Takođe je najavio da SAD šalju 47 miliona dolara za pomoć Gazi da ublaži humanitarnu krizu.

UN navode da su većina ubijenih Palestinaca civili, među njima i djeca.

Izrael je jutros saopstio da su još dva vojnika poginula u sukobima s borcima Hamasa, tako da je broj vojnih žrtava od početka ofanzive 8. jula dostigao 27.

Poginula su i dva civila.

Portparol policije Ajman Batnidži rekao je da su tenkovske granate oštetile nekoliko kuća duž istočne granice i da je najmanje 19 ribarskih čamaca zapaljeno granatama sa bojnih brodova na Sredozemnom moru.

Poginulo pet članova jedne porodice u Gazi

Sedam Palestinaca poginulo je jutros vazdušnim napadima izraelske vojske na pojas Gaze, saopštila je palestinska služba hitne pomoći.

Među poginulima je i pet članova jedne porodice.

Meta vazdušnih napada bili su djelovi Deir-el Balaha i Kan Junisa, na jugu pojasa Gaze.

Palestinski zvaničnici saopštili su da je od početka sukoba oko pojasa Gaze, 8. jula, poginulo najmanje 583, a ranjeno 3.640 Palestinaca.

Izraelski izvori navode da je od početka sukoba pre dvije nedjelje poginulo 29 Izraelaca.

Brisel: Osuda antisemitskog nasilja

Šefovi diplomatija Njemačke, Francuske i Italije osudili su antisemitske proteste i nasilje u tim zemljama na demonstracijama protiv napada Izraela na Gazu.

"U našim društvima nema mjesta za antisemitsku retoriku i neprijateljstvo protiv Jevreja, i napade na ljude jevrejske vjeroispovijesti i sinagoge", naveli su u zajedničkom saopštenju u Briselu ministri spoljnih poslova Njemačke, Francuske i Italije, Frank-Valter Štajnmajer, Loran Fabijus i Federika Mogerini.

Saopštili su da poštuju pravo na demonstracije, i ukazali da će suzbijati antisemitizam, rasizam i ksenofobiju.

Od kako su je Izrael počeo ofanzivu na uporišta militantnog palestinskog pokreta Hamas u Gazi, demonstracije širom Njemačke su dobile i antisemitsku boju, čak i uz podsjećanje na slanje Jevreja u gasne komore.

U Francuskoj se omladina koja podržava Palestince sukobljavala s policijom, a u nedjelju je palila automobile, pljačkala prodavnice i napala dvije sinagoge u predgrađu Pariza.

Jevrejske grupe izrazile su zapanjenost i gađenje povodom rastućeg antisemitizma u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama gdje živi veliki broj muslimanskih doseljenika.

Galerija

Bonus video: