Snouden: Obavještajci dijelili golišave fotografije

On je dodao da se o ovakvim zloupotrebama položaja nikada nije javno govorilo jer su smatrane bezopasnim
0 komentar(a)
NSA, Foto: Reuters
NSA, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2014. 19:32h

Zaposleni u američkoj Nacionalnoj bezbjednosnoj agenciji (NSA) koristili su svoj položaj da dođu do slika djevojaka u seksi pozama, otkrio je bivši obavještajac Edvard Snouden.

Snouden je rekao da je nadzor zaposlenih bio toliko slab da su radnici NSA ponekad dijelili eksplicitne sadržaje na koje bi naišli prilikom pregledanja mejlova privatnih korisnika.

"Među nama je bilo momaka od 18 godina koji su imali pristup privatnim prepiskama. Povremeno bi nalazili golišave fotografije i onda bi ih Bil poslao Džordžu, Džordž dalje Tomu, i tako bi za tren oka nečiji čitav život bio u rukama stranaca", rekao je Snouden.

On je dodao da se o ovakvim zloupotrebama položaja nikada nije javno govorilo jer su smatrane bezopasnim, mada se Snouden ne slaže s takvom ocjenom.

"Činjenica da su snimci vaših intimnih momenata dospjeli do bilo koga ko nije originalni primalac predstavlja zloupotrebu vaših prava", smatra on.

Portparolka NSA Vani Vajns izjavila je da ta agencija ima "nulti stepen tolerancije" prema ovakvim slučajevima i obećala je da će agencija ispitati navode Edvarda Snoudena.

Bonus video: