Nastavljen "tihi rat" bivših saveznika: Izrael poručio građanima da ne idu u Tursku

Turska je nekada bila najbliži saveznik Izraela u regionu, podsjeća Rojters
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2014. 09:36h

Izrael je danas savjetovao svojim građanima da ne putuju u Tursku, navodeći "javno raspoloženje" kao razlog, poslije nasilnih protesta u Ankari i Istanbulu zbog kopnene ofanzive na pojas Gaze.

Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu je istaklo da bi Izraelci trabalo do izbjegnu posjete Turskoj koje nisu neophodne.

Ta zemlja je nekada bila najbliži saveznik Izraela u regionu, podsjeća Rojters, a danas se Izraelcima savjetuje da budu budni i drže se podalje od antiizraelskih demonstracija u njoj.

Takav savjet bi mogao da utiče na komercijalne vazdušne veze između Tel Aviva i Istanbula, proširene u posljednjih nekoliko godina, dok su dvije zemlje nastojale da poboljšaju odnose.

Izrael je u petak najavio kako bi još više mogao da smanji ionako smanjen broj osoblja u ambasadi u Ankari i konzulatu u Istanbulu, ispred kojih se protestovalo zbog eskalacije izraelske vojne operacije u kopnenu ofanzivu.

Jevrejska država je optužila tursku policiju da nije dovoljno zaštitila njene diplomate, a premijera Redžepa Tajipa Erdogana za huškanje na nasilje, jer je rekao da Izrael teroriše region.

Odnosi s Turskom naglo su se pogoršali maja 2010. godine, kada su izraelski mornarički komandosi upali na turski brod koji je nosio pomoć Gazi, ubivši destoro ljudi.

Galerija

Bonus video: