Izrael nastavio napad na Gazu, Islamski džihad poručuje: "Nećemo podići bijelu zastavu"

U noćašnjim borbama, kako je saopštila izraelska vojska, ranjena su tri izraelska vojnika, od čega jedan teško
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2014. 09:17h

Dvanaest ljudi poginulo je u noćašnjim izraelskim napadima na Gazu, čime je u 12-dnevnoj ofanzivi jevrejske države do sada poginulo 310 Palestinaca, rekao je portparol Ministarstva zdravlja iz Gaze Ašraf el Kidra.

U noćašnjim borbama, kako je saopštila izraelska vojska, ranjena su tri izraelska vojnika, od čega jedan teško.

Izraelske trupe stacionirane su uz granicu i još nisu krenule ka gusto naseljenim djelovima pojasa Gaze.

Izrael je započeo kopnenu operaciju pošto u stotinama vazdušnih napada nije uspio da neutrališe Hamasove mete iz kojih su ispaljivane rakete na jevrejsku državu.

Izraelski zvaničnici navode da je cilj kopnene ofanzive uništenje i Hamasovih lansera raketa, ali i tunela koje je ta ekstremistička organizacija iskopala na teritoriji Izraela, i mogla bi da potraje dvije nedjelje.

Vojska je navela da je do sada otkrila 13 tunela, ali da još uvijek traga za desetinama. Ekstremisti iz Gaze ispalili su više od 1.500 raketa na Izrael u prethodnih 11 dana, a raketna paljba nastavljena je i tokom prethodne noći.

Izrael je izveo više od 2.000 vazdušnih napada na pojas Gaze u istom periodu. Ekstremisti su poručili da se neće predati, uprkos sve većem broju mrtvih.

"Palestinski narod u pojasu Gaze neće se predati neprijatelju i neće podići bijelu zastavu. Otvoreni smo za sve mogućnosti sve dok neprijatelj ne bude odgovarao na zahtjeve našeg otpora", rekao je lider Islamskog džihada Zijad Nahala za jednu palestinsku radio stanicu.

Izrael je u noći između četvrtka i petka započeo i kopnenu operaciju, a u dosadašnjim borbama sa ekstremistima iz radikalne palestinske organizacije Hamas poginuo je jedan vojnik Izraela, dok je ranije ove nedjelje poginuo još jedan civil.

Galerija

Bonus video: