Netanjahu: Pojačaćemo kopnenu ofanzivu; SAD: Izrael nije zaštitio civile

Udruženje Palestinske dijaspore u BiH i Udruženje građana Svitanje danas će u Sarajevu organizovati mirnu šetnju za Gazu
52 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2014. 15:58h

Vašington je optužio vlasti Izraela da nisu učinile sve što je bilo moguće kako bi se u sukobima sa Hamasom spriječile civilne žrtve.

Stejt department je naveo da veliki broj civilnih žrtvava u izraelskoj ofanzivi pojasu Gaze izaziva "veliku žalost", ali istovremeno kritikovao i borce Hamasa koji i dalje ispaljuju rakete na Izrael.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da je pogibija četvorice dječaka na plaži u Gazi u vazdušnom napadu izraelske vojske "užasna".

"Taj tragičan događaj jasno pokazuje da Izrael mora da preduzme sve neophodne mjere da ispuni svoje standarde u zaštiti civila i spriječi njihovo stradanje. Nastavićemo da to ukazujemo Izraelu", rekla je Psaki i dodala da u zaštiti civila može da bude učinjeno više.

Tokom deset dana bombardovanja pojasa Gaze poginulo je oko 300 Palestinaca.

Izraelska vojska juče je pokrenula i kopnenu ofanzivu na pojas Gaze.

Kopnena opreracija uslijedila je posle deset dana intenzivnih borbi između izraelskih snaga i radikalnog palestinskog pokreta Hamas, u kojima je Izrael pogodio više od 2.000 meta u pojasu Gaze, a Hamas ispalio gotovo 1.500 projektila na teritoriju Izraela.

Vojska je pokrenula operaciju, pošto je Hamas ranije odbio prekid vatre koji je inicirao Egipat i pošto su pripadnici Hamasa ranije juče kroz jedan tunel pokušali iz Gaze da se infiltriraju na teritoriju Izraela.

Netanjahu: Pojačaćemo kopnenu ofenzivu

Izrael će pojačati svoju ofenzivu u Pojasu Gaze, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

"Moje instrukcije su ..pripremiti se za mogućnost širenja kopnene ofenzive. Vojska se u skladu s tim priprema” rekao je Netanjahu prije sjednice kabineta na kojoj će se raspravljati o operaciji.

Keri: Izrael da bude precizan u ofanzivi

Američki državni sekretar Džon Keri apelovao na Izrael da ograniči kolateralnu štetu u Gazi, insitirajući da jevrejska država bude precizna u kopneneoj ofanzivi na Gazu.

Nekoliko sati prije telefonskog razgovora Kerija s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, Izrael je pokrenuo kopnenu operaciju čiji je cilj da udari na islamistički Hamas.

U pozivu Netaniijahuu, državni sekretar SAD istakao je potrebu da se izbjegne dalja esklacija i da se obnovi prekid vatre iz 2012. godine što je moguće prije.

Izraelski lider je naglasio Keriju neposrednu opasnost po izraelske civile, koju predstvaljaju tuneli iz pojasa Gaze.

Abas pozvao Izrael da zaustavi kopnenu operaciju

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je Izrael da zaustavi svoju kopnenu operaciju u pojasu Gaze, istakavši da će izazvati više krvoprolića i iskomplikovati napore da se sukob okonča, javila je danas egipatska novinska agencija MENA.

Abas je to rekao nekoliko sati nakon sto je Izrael pokrenuo kopnenu ofanzivu, čij je cilj da udari na islamistički Hamas.

“Izrael mora da zaustavi (kopnenu ) operaciju u pojasu Gaze. Ova operacija će dovesti do više krvoprolića i iskomplikovati situaciju i napore da se zaustavi (izraelska) agresija”, istakao je Abas, obraćajući se grupi egipatskih intelektualaca i novinara u Kairu.

On se u četvrtak sastao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, u jeku diplomaatskih napora da se okonča sukob između Hamasa i Palestinaca, koji je ušao u 11. dan.

Prva izraelska žrtva

Izrael je oglasio svoju prvu žrtvu otkako je prošle noći pokrenuo kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze - vojnik je poginuo tokom teških borbi u enklavi pod upravom Hamasa.

Izraelska armija je saopštila da je vojnik ubijen na sjeveru Pojasa Gaze, ali da okolnosti njegove smrti još nisu poznate.

U saopštenju se navodi da je vojska ubila 14 palestinskih boraca u brojnim razmjenama vatre.

Izraelski vojnici su napali lansirne rampe za rakete, tunele i više od stotinu drugih meta.

Vojska je saopštila da je 50 projektila ispaljeno iz Gaze na Izrael otkako je počela kopnena operacija.

Turska: Haos zbog ofanzive na Gazu

Turska policija vodenim topovima rastjerivala je danas demonstrante koji su bacali kamenice na izraelski konzulat u Istanbulu iz protesta zbog kopnene ofanzive Izraela.

Demonstranti su takođe bacali kamenice i mahali palestinskim zastavama pred izraelskom ambasadom u glavnom gradu Turske Ankari, polupavši prozre na zgradi.

Policija u Ankari nije intervenisala, prenosi AFP.

U Istambulu su demonstranti uzvikivali "Ubico, Izraelu izađi iz Palestine" i ispisali više parola na zidovima konzulata.

Davutoglu i Erdogan osuđuju ofanzivu Izraela

Ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu žestoko je danas osudio izraelsku kopnenu invaziju na Gazu istakavši na svom Tviter nalogu da ona prerdstavlja ispit "savjesti čovječanstva".

Davutoglu je pozvao na hitno održavanje sastanaka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Savjeta za ljudska prava UN i Organizacije islamske konferencije, prenio je AP.

I premijer Turske Redžep Tajip Erdogan žetsoko se usprotivio izraelskom bombardovanju Gaze rekavši da te operacije ugrožavaju napore da se poprave tursko-izraelski odnosi.

Izrael smanjuje broj diplomata u Turskoj zbog protesta

Izraelske vlasti su saopštile danas da smanjuju broj članova svoje diplomatske delegacije u Turskoj na “minimum”, nakon nasilnih propalestinskih protesta koje je Tel Aviv povezao sa javnim kritikovanjem Jevrejske države od stranke Ankare,

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je da turska policija nije uspjela da pruži adekvatnu zaštitu izrelskoj ambasadi i njenom konzulatu u Istanbulu.

U Sarajevu mirna šetnja za Gazu

Udruženje Palestinske dijaspore u BiH i Udruženje građana Svitanje danas će u Sarajevu organizovati mirnu šetnju za Gazu.

"Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica i liberali svijeta podignu svoj glas i kažu Izraelu dosta nepravde, potlačenosti, paljenja i ubijanja te da podrže pravo Palestinaca na samostalnu i suverenu državu poput svih drugih naroda u svijetu", kaže se, između ostalog, u saopštenju organizatora.

Udruženje Palestinske dijaspore u BiH i UG Svitanje poziva građane BiH, a posebno Sarajlije da učestvuju u mirnoj šetnji, jer, kako ističu, "Sarajlije dobro znaju šta je opsada!"

Galerija

Bonus video: