Do kraja godine nam stiže novi El Ninjo?

Posljednji El Ninjo pogodio je Zemlju prije dvije godine
62 pregleda 1 komentar(a)
el ninjo, suša, Foto: Shutterstock
el ninjo, suša, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.09.2018. 18:34h

Stručnjaci za klimatske promjene tvrde da će Zemlju do kraja godine najvjerovatnije pogoditi jak i razoran El Ninjo, prirodna meteorološka pojava povezana s promjenama klime. Ako se prognoze ostvare, onda bi predstojeća zima na našem području mogla biti malo toplija s kratkim, ali obilnijim padavinama, uglavnom kišom, koju će prekidati kraća razdoblja ekstremne hladnoće.

Posljednji El Ninjo pogodio je Zemlju prije dvije godine, a Svjetska meteorološka organizacija (WTO) predviđa da ove godine neće imati toliko snažan uticaj kao tada, piše BBC.

"Predviđanje ove pojave spasiće mnoge živote i spriječiti znatne ekonomske gubitke", rekao je Peteri Talas.

Natprosječne temperature u cijelom svijetu

Prognoza kaže da se "natprosječne temperature očekuju u Aziji, Evropi, Sjevernoj Americi, Africi, velikom dijelu Južne Amerike i na Pacifiku''. U prevodu - u cijelom svijetu, piše Indeks.

Novija su istraživanja pokazala da se ta pojava javlja u nepravilnim razmacima od tri do pet godina, a ponavljanje tako brzo kao u ovom primjeru (2016-2018) sugeriše da klimatske promjene možda ostavljaju svoj uticaj. Tokom razdoblja El Ninja mijenja se režim strujanja i vjetrovi tada duvaju od zapada prema istoku, toplije se vode gomilaju prema istočnim dijelovima Tihog okeana, podiže se nivo okeana i smanjuje debljina sloja hranjivih čestica u njemu.

Japanski meteorološki zavod rekao je da su očekivanja 60 odsto da će El Ninjo pogoditi sjevernu hemisferu od septembra do novembra.

Bonus video: