VW otvara još jednu fabriku u SAD

Rukovodstvo koncerna se nada da će uz pomoć "Cross blue"-a, koji će se sklapati u SAD, porasti interesovanje Amerikanaca i za prozvode matične fabrike
74 pregleda 0 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Www.automotiveit.com
Folksvagen, Foto: Www.automotiveit.com
Ažurirano: 14.07.2014. 14:44h

Njemački automobilski koncern Folksvagen (VW) će od 2016. godine sklapati svoje novo terensko vozilu u fabrici u američkom gradu Čatanuga u državi Tenesi.

Rukovodstvo koncerna se nada da će uz pomoć modela pod radnim nazivom "Cross blue", koji će se sklapati u SAD, porasti interesovanje Amerikanaca i za prozvode matične fabrike.

Čatanuga je dobila prednost u odnosu na Meksiko koji je ranije razmatran. Upravni odbor centrale u Volsfburgu je već usvojio predlog, prenijeli su njemački mediji.

"Cross Blue" će biti vozilo za sedam osoba i za njegovu proizvodnju će u Čatanugi morati da se grade dodatni kapaciteti.

Investicije će dostići nekoliko stotina miliona eura. U fabriku u SAD koncern će do 2018. godine uložiti oko pet milijardi eura, u Čatanugi će biti otvoreno više stotina radnih mesta.

VW u SAD ima samo jednu fabriku, a širom svijeta 106.

SAD su za Folksvagen najvažnije tržište poslije Kine. Matična fabrika koncerna koja isporučuje automobila s oznakom VW već nekoliko mjeseci gubi udio na američkom tržištu, iako prodaja putničkih automobila, po prevazilaženju finansijske krize, raste.

U junu je u SAD prodato 28.800 vozila matične fabrike Folksvagena u Volfsburgu, što je 22 odsto manje nego u istom mjesecu 2013.

Tražnja modela VW u SAD je pala 15. mjesec uzastopce. Posljednji put je tako malo "folksvagena" prodato u junu 2011. Amerikanci ipak kupuju više luksuzne automobile kao što su "audi" i "porše" koji se takođe proizvode u okviru koncerna Folksvagen.

U SAD je u junu prodato 1,4 miliona putničkih i privrednih vozila, što je jedan odsto više nego prije godinu dana.

Rukovodstvo VW je priznalo da nedostaju novi modeli za američko tržište, a te koji se proizvode treba brže inovirati.

Bonus video: