SAD: Sve veći broj zatvorenika sa teškim psijijatrijskim problemima

Ljekari su registrovali povećan broj mentalno oboljelih zatvorenika još početkom 70-ih godina
3 komentar(a)
Zatvor, Foto: Shutterstock
Zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.07.2014. 09:11h

U 3.300 američkih zatvora bilježi se povećan broj zatvorenika s teškim psihijatrijskim problemima, a većina njih su osuđenici za nenasilne zločine, saopštile su zatvorske službe.

Takvi pacijenti se često liječe u odmakloj fazi bolesti i imaju teže uslove za liječenje pošto su u zatvorima.

Za razliku od običnih osuđenika, koji izdržavaju zatvorsku kaznu, advokati mentalno oboljelih zatvorenika često traže oslobođanje uz kauciju ili skraćivanje kazne.

Zatvorske službe navode da je problem i prenaseljenost zatvora. U federalnim zatvorskim ustanovama u SAD je 1,57 miliona osuđenika, dok je u ostalim pritvorskim jedinicama oko 731.000 ljudi.

Za razliku od zatvora, u kojima su osuđeni na više od jedne godine zatvora, u pritvorskim ustanovama su oni koji čekaju na kauciju ili služe kraće zatvorske kazne za lakše prestupe.

Tokom prošle godine u SAD je pritvoreno 11,7 miliona, 19 puta više od broja novih osuđenika u zatvorima.

Ljekari su registrovali povećan broj mentalno oboljelih zatvorenika još početkom 70-ih godina, kada su u pri nekim zatvorskim ustanovama zatvorene bolnice za liječenje osuđenika.

U nekim zatvorima u SAD, broj mentalno oboljelih prelazi 20 odsto od ukupnog broja zatvorenih, a često se dogodi da je takvim pacijentima, pored otežanog pristupa liječenju, ugrožena i lična bezbjednost.

Agencija AP javlja da je povećan broj samoubistava zatvorenika u njujorškim zatvorima u posljednjih pet godina, pošto ljekari nisu imalu redovan pristup pacijentima kako bi predvidjeli njihove namjere.

Lokalne vlasti u nekoliko američkih saveznih država osuđuju lošu organizaciju ljekarskih pregleda i redovono nadgledanje zatvorskih pacijenata.

Bonus video: