Izraelski komandosi ušli u Gazu, Palestinci masovno bježe iz te oblasti

"Oni koji ne budu poštavali instrukcije biće u smrtnoj opasnosti", upozorila je vojska u letku
54 pregleda 4 komentar(a)
Gaza, Palestina, Izrael, Foto: Reuters
Gaza, Palestina, Izrael, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2014. 12:46h

Četiri izraelska vojnika povrijeđena su jutros u pucnjavi na sjeveru pojasa Gaze, gdje je na kratko došla elitna jedinica izraelske vojske, javlja izraelski radio.

Jedinica komandosa izraelske vojske tokom noći je došla do mjesta odakle palestinski radikalni pokret Hamas ispaljuje rakete na Izrael.

"Tokom misije izraelske vojske, došlo je do sukoba i četiri izraelska vojnika lakše su povrijeđena", izjavio Vojno krilo Hamasa saopštilo je da je došlo do pucnjave između "boraca Hamas i cionističkih marinaca koji su pokušali da uđu u Sudaniju u Pojasu Gaze".

To je prvi direktni sukob od kada je izraelska vojska 8. jula pokrenula operaciju kako bi se okončali raketni napadi Hamasa na Izrael.

Od početka te operacije više od 160 Palestinaca je poginulo, među kojima 56 u subotu.

Hamas navodi da je Izrael od jutros bombardovao 17 puta teritoriju Gaze.

Hamas je za šest dana ispalio 600 raketa na Izrael od kojih je 140 uništeno u letu. U tom napadu desetak osoba je povrijeđeno ali niko nije stradao.

Okršaji su počeli poslije tenzija izazvanih ubistvom tri izraelska tinejdžera, nakon čega je iz osvete ubijen i jedan mladi Palestinac.

Palestinci masovno bježe iz Gaze

Nekoliko hiljada Palestinaca bježi iz sjevernog dijela Pojasa Gaze nakon što je izraelska vojska iz aviona bacala letke pozivajući ih da se evakuišu iz te oblasti iz bezbjednosnih razloga, javlja Frans pres na licu mjesta.

U mjestu Beit Lahija kod grada Gaze, stanovnici odlaze automobilima, pješice ili na magarcima noseći ono što su uspjeli da na brzinu spakuju.

"Prošle noći bombardovanje je bilo toliko učestalo da niko nije mogao da spava", rekao je jedan građanin.

Izraelsko vojno vazduhoplovstvo rano jutros baca letke na sjeverni dio Pojasa Gaze pozivajući stanovništvo da se evakuiše iz te oblasti iz bezbjednosnih razloga, što ukazuje na nove napade poslije kratke kopnene intervencije.

Portparol izraelske vojske izjavio je da će vojnici početi "kratku i privremenu kampanju" protiv sjevernog dijela Pojasa Gaze.

"Izraelska vojska namjerava da napadne infrastrukture terorista. Operacija će biti ograničena u vremenu. Oni koji ne budu poštavali instrukcije biće u smrtnoj opasnosti", upozorila je vojska.

Francuska poziva na hitan prekid vatre

Francuska vlada pozvala je danas na hitan prekid vatre u sukobu između Izraela i palestinskog radikalnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, izjavio je francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian.

"Francuska poziva na hitan prekid vatre. Osuđujemo raketne napada Hamasa na izraelske civile, ali pozivamo Izrael da poštuje međunarodno pravo kako bi se izbjegle civilne žrtve", rekao je Le Drian u izjavi za francuske elektronske medije.

Bonus video: