Putin na turneji po Latinskoj Americi: Pričao sa Kastrom, nastavio za Argentinu

"Divimo se Vašoj i hrabrosti vašeg naroda", rekao je Putin nikaragvanskom predsjedniku Ortegi
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2014. 18:25h

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je danas u prvu zvaničnu posjetu Argentini, gdje će razgovarati sa argentinskom predsjednicom Kristinom Fernandes de Kiršner, a biće potpisano nekoliko sporazuma o bilateralnoj saradnji, javio je Itar-Tass.

Itar-Tass je izvijestio prethodno iz Havane da se Putin na Kubi sreo sa liderom kubanske revolucije Fidelom Kastrom i aktuelnim liderom Kube, njegovim bratom Raulom.

Putin je poslije susreta rekao da Rusija i Kuba "stvaraju nove uslove za razvoj bilateralnih odnosa".

U izjavi agenciji Prensa Latina, Putin je rekao da Rusija želi "uspostavljanje punog tehnološkog saveza" sa Latinskom Amerikom, posebno u oblasti energetike, aeronautike i biofarmacije.

Moskva razmatra sa Kubom "velike projekte u oblasti industrije i visoke tehnologije, energije, civilnog aviosaboraćaja, medicine i biofarmacije", dodao je ruski predsjednik.

Donji dom ruskog parlamenta ratifikovao je 4. jula sporazum Rusije i Kube kojim se predvidja otpis duga, a koji je potpisan 2013. tokom posjete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Havani.

Ukupan dug Havane prema Moskvi iznosi 35,2 milijardi dolara, što znači da će biti otpisano 31,7 milijardi dolara duga, a reprogramirao je vraćanja ostatka od oko 3,5 milijardi dolara na period od deset godina.

Nakon Kube, Putin je posjetio Nikaragvu a zatim doputovao u Argentinu.

Prema najavama iz Kremlja, na susretu Putina i Kiršnerove naročita pažnja biće posvećena razvoju ekonomske saradnje.

Argentina je poslije Brazila, Venecuele i Meksika na četvrtom mjestu od latinoameričkih zemalja po robnoj razmjeni sa Rusijom.

Biće potpisano pet sporazuma - međudržavni sporazumi o uzajamnoj pravnoj pomoći, izručenje lica osuđenih na zatvorske kazne i o ekstradiciji, međuvladin sporazum o saradnji u oblasti upotrebe atomske energije u miroljubive svrhe i o saradnji u oblasti masovnih komunikacija, kojim će argentinskim gledaocima biti omogućeno gledanje TV kanala "Rusija danas".

Putin je uoči posjete rekao da je Argentina "jedan od ključnih, strateških partnera Rusije u Latinskoj Americi, u UN i Grupi 20".

"Naš pristup principijelnim pitanjima svjetske politike bliski su ili se podudaraju. Jedinstveni smo u stavu da je potrebno formiranje novog, pravednijeg policentričnog svjetskog poretka koje se oslanja na međunarodno pravo i centralnu, koordinirajuću ulogu UN", rekao je ruski lider.

Putin je prethodno na putu ka Argentini promijenio plan turneje i nakratko prvi put posjetio Nikaragvu, navela je ruska državna agencija.

Na sastanku sa predsjednikom Nikaragve, Danijelom Ortegom, ruski predsjednik je rekao da odnosi dvije zemlje ima dobar potencijal za razvoj, i da je potrebno učiniti više, naročito u ekonomiji.

"Oduševljeni smo vašom ličnom hrabrošću i hrabrošću vašeg naroda", rekao je Putin Ortegi, koji je za posjetu ruskog predsjednika rekao da je istorijska.

"Spremni smo da učestvujemo u inicijativama Rusije radi podrške miru kako u cijelom svijetu, tako i u određenim regionima", rekao je Ortega.

Kako je saopšteno poslije susreta, predsjednici dvije zemlje razmotrili su čitav niz pitanja, uključujući isporuke ruske poljoprivredne mehanizacije i pšenice.

Ruski predsjednik će poslije Argentine, posjetiti Brazil, gdje će, kako je najavljeno, razgovarati sa rukovodstvom te zemlje, sresti se na samitu sa liderima zemalja Grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) i prisustvovati svečanoj predaji prava organizovanja svjetskog prvenstva u fudbalu Rusiji 2018. godine.

Takođe, Putin će se sjutra sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja će u Brazilu pratiti finalni meč na prvenstvu u kom će njemačka fudbalska reprezentacija igrati protiv reprezentacije Argentine.

Galerija

Bonus video: