Stradalo više od 100 Palestinaca, Netanjahu kaže da neće podleći pritisku UN

Ovo su najžešći sukobi Izraela i Hamasa od osmodnevne bitke vođene u novembru 2012.
4 komentar(a)
Ašod napad, Foto: Reuters
Ašod napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.07.2014. 17:03h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da neće popustiti pred međunarodnim pritiskom kako bi zaustavio vojnu ofanzivu Izraela na pojas Gaze.

On je na pres konferenciji rekao da će Izrael nastaviti napade sve dok iz pravca Gaze ne prestanu da stižu rakete, javio je AP.

Netanjahu je dodao da je proteklih dana imao "dobre razgovore" sa više svjetskih lidera, uključujući američkog predsjednika Baraka Obamu i evropske zvaničnike.

"Nikakav međunarodni pritisak nas neće sprečiti da djelujemo svom silom kojom raspolažemo", rekao je on.

Visoka predstavnica UN za ljudska prava sumnja da se u izraleskoj vojnoj operaciji protiv Gaze poštuje međunarodni zakon koji zabranjuje ciljanje civila.

Naime, Navi Pilaj je izrazila ozbiljnu sumnju da se poštuje međunarodni zakon, a pozvala je i obje strane da se udalje od ponora.

"Međunarodni zakon zahtjeva da Izrael preduzme sve mjere kako bi osigurao da napadi budu proporcionalni, da pravi razliku između vojnih, civilnih objekata i da izbjegava civilne žrtve", rekla je Pilajeva.

"Primili smo duboko uznemirujuće izvještaje da ima mnogo civilnih žrtava, uključujući djecu, kao rezultat udara na kuće. Takvi izvještaji podstiču ozbiljnu sumnju da su izraelski udari u skladu s međunarodnim humanitarnim zakonom i zakonom o ljudskim pravima", navela je Navi Pilaj u saopštenju.

Broj žrtava u izraelskoj ofanzivi, započetoj u utorak ujutru, dostigao je danas 100, kako navode palestinski izvori. Na izraelskoj strani nije bilo poginulih.

Pilajeva je takođe pozvala naoružane palestinske organizacije da poštuju međunarodno pravo, istakavši da vojni ciljevi ne smiju biti locirani u gusto naseljenim područjima, niti bi trebalo napadati iz njih.

Ciljanjem civilnih kuća se krši međunarodno humanitarno pravo, sem ako se ne koriste u vojne svrhe, rekla je ona.

"U slučaju sumnje, zgrade koje se obično koriste u civilne svrhe, kao što su kuće, smatraju se nelegitimnim vojnim metama. Čak i ako je kuća identifikovana kao da se koristi u vojne svrhe, napad mora biti proporcionalan i predostrožnost mora biti preduzeta", rekla je ona, kako je prenio Rojters.

Njena portparolka je pojasnila da, ako postoji trunka sumnje, to nisu legitimne vojne mete. Pilajeva je podsjetila da su Izrael i Hamas u pojasu Gaze bili već na putu kojim sada idu i da ih vodi samo u "smrt, razaranje i bolno produženje sukoba", a da civili snose glavni udarac.

Vojno krilo Hamasa upozorilo je ranije danas avio-kompanije o namjeri da raketama iz Gaze gađa međunarodni aerodrom Ben Gurion, kraj Tel Aviva i pozvalo ih da ne lete tamo.

Šestoro Palestinaca poginulo je danas u dva izraelska napada na kuće u pojasu Gaze, saznaje se iz palestinskih izvora.

Meta jednog napada, u kojem je poginula i jedna žena i povrijeđeno 15 ljudi, bila je kuća pripadnika Islamskog džihada.

Istovremeno su dve rakete jutros ispaljene na teritoriju Izraela, jedna iz pravca Libana i jedna iz pravca Gaze.

Više osoba povrijeđeno je u raketnom napadu iz pojasa Gaze na jednu benzinsku stanicu u Ašdodu, na jugu Izraela, javio je izraelski radio.

Jedna raketa ispaljena iz južnog Libana pogodila je sjever Izraela, ali u napadu nije bilo žrtava i nije pričinjena šteta.

Očevici su rekli da je izraelska vojska odgovorila paljbom, gađajući jug Libana.

Okršaji su počeli poslije tenzija izazvanih ubistvom tri izraelska tinejdžera, nakon čega je iz osvete ubijen i jedan palestinski tinejdžer.

Ovo su najžešći sukobi Izraela i Hamasa od osmodnevne bitke vođene u novembru 2012.

Bonus video: