Hamas ispalio četiri rakete na Izrael

Povreda i štete nije bilo, a Hamas je preuzeo odgovornost i naveo da je koristio rakete tipa M-75
8 komentar(a)
Gaza, Palestina, Izrael, Foto: Reuters
Gaza, Palestina, Izrael, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2014. 18:08h

Četiri rakete ispaljene su večeras na područje Jerusalima - dvije je oborila protivraketna baterija "gvozdena kupola", a dvije su pale na otvoreno.

Povreda i štete nije bilo, a Hamas je preuzeo odgovornost i naveo da je koristio rakete tipa M-75. Ranije danas čule su se sirene širom Izraela i eksplozije u području Tel Aviva.

Od jutros Palestinci su ispalili oko 80 raketa na južni i centralni Izrael.

Hamas je precizirao da su 10 od tih raketa novi projektili koje je ta islamistička organizacija čuvala u svom arsenalu i prvi put ih je upotrijebila, a radi se o raketima tipa "siđil - 55" iranske proizvodnje, prenose izraelski mediji.

Ranije danas pet raketa presretnuto je u području Tel Aviva, a dvije su pale na otvoreno i sirene su se čule drugi dana za redom u Dimoni na jugu, gdje se nalazi izraelski nuklearni reaktor.

Hamas je juče preuzeo odgovornost za ispaljivanje raketa na Dimonu, potvrdivši da je pokušao da gađa nuklearni reaktor i odgovornost za rakete na Tel Aviv, rekavši da je u tom slučaju koristio rakete tipa M-75.

Više od 350 raketa ispaljeno je od početka izraelske operacije "Zaštitna ivica" rano u utorak, čije je cilj da se zaustavi raketiranje Izraela.

Ban Ki Mun i Putin pozvali na okončanje nasilja

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je na primirje između Izraela i Palestinaca i apelovao na međunarodnu zajednicu da učini sve da se zaustavi nasilje u Gazi.

"Sada je hitnije nego ikada pokušati pronaći zajedniči jezik kako bi se situacija smirila i dogovorilo primirje", rekao je Ban na vanrednom sastanku Savjeta bezbjednosti (SB) UN u Njujorku, a prenio AFP.

Prema njegovim riječima, Hamas i Islamski džihad ispalili su više od 550 raketa i minobacačkih granata iz pojasa Gaze u pravcu Izraela tokom proteklih nekoliko dana, a Izrael je izveo više od 500 vazdušnih napada na Gazu.

On je naveo da je, navodno, ubijeno 88 Palestinaca, među kojima veliki broj civila, a 339 ranjeno, dok je oko 150 kuća uništeno ili teško oštećeno, a skoro 900 ljudi raseljeno.

Sve strane, uključujući palestinske naoružane grupe, moraju da poštuju međunarodno pravo, poručio je Ban.

"Još jedanput civili plaćaju cijenu nastavka sukoba. Prije svega sam zabrinut za bezbjednost i dobrobit svih civila, ma gdje da se nalaze", rekao je prvi čovjek svjetske organizacije.

"Izrael je opravdano zabrinut za bezbjednost, ali sam i ja zabrinut zbog velikog broja ubijenih i ranjenih među Palestincima kao rezultat izraelskih operacija", zaključio je Ban.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom pozvao na okončanje rastućeg nasilja u pojasu Gaze.

"Ruska strana ukazala je na neophodnost da se što prije okončaju oružani sukobi, koji uzrokuju pogibiju velikog broja civila", navodi se u saopštenju Kremlja objavljenom nakon razgovora lidera Rusije i Izraela, prenijela je agencija AFP.

Trećeg dana izraelske ofanzive na pojas Gaze dramatično su eskalirali vazdušni udari na to palestinsko područje, kojim vlada Hamas i danas je ubijena 31 osoba, uključujući petoro djece.

Bonus video: