Šta su se dogovorili Kina i SAD?

Što se tiče spora Kine sa njenim susjedima, Si smatra da SAD moraju da poštuju kineski "teritorijalni integritet"
1 komentar(a)
Si Đinping, Džon Keri, Foto: Beta/AP
Si Đinping, Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.07.2014. 08:32h

SAD i Kina zauzele su se za jačanje ekonomske i bezbjednosne saradnje i istakle da neće dozvoliti da njihove razlike onemoguće postizanje mira i napretka.

Predsjednik Kine Si Đinping je, otvarajući ovogodišnji kinesko-američki "Strateški i ekonomski dijalog", naglasio neophodnost izbjegavanja konfrontacija između nacija koje čine četvrtinu svjetske populacije i trećinu globalne ekonomije, prenijela je agencija AP.

Vašington se nada da će postići tješnju saradnju sa Kinom u vezi klimatskih promena, da će uspjeti da okonča kinesku industrijsku sajber špijunažu protiv američkih kompanija, kao i da će se dogovoriti o strožim pravilima regulisanja teritorijalnih pretenzija u azijskim spornim vodama bogatim resursima.

Razlike između SAD i Kine, rekao je Si, su "prirodne", a jedini put naprijed je poštovanje suvereniteta obje zemlje i "uzdržavanje nametanja svoje volje ili modela drugoj strani".

Što se tiče spora Kine sa njenim susjedima, Si smatra da SAD moraju da poštuju kineski "teritorijalni integritet".

Saveznici SAD - Japan, Filipini kao i Vijetnam zabrinuti su zbog kineskih naftnih bušotina u vodama koje te zemlje smatraju svojom teritorijom.

Vašington je saopštio da neće određivati čije su tvrdnje ispravne.

Predsjednik SAD Barak Obama je u saopštenju čestitao 35. godišnjicu američko - kineskih diplomatskih odnosa, podsjetivši na obećanje koje je sa kineskim predsednikom dao prošle godine u Kaliforniji o uspostavljanju "novog modela" saradnje super sila.

Američka novinska agencija navela je da su dva naredna dana test da li razgovori na visokom nivou između dvije zemlje mogu da dovedu do većih kompromisa ili samo služe kao mjesto za priču o većoj saradnji.

Bonus video: