Strah od bombi

Elektronski uređaji sa praznom baterijom neće smjeti da "putuju" u SAD

Putnik s takvim uređajem će biti podvrgnut dodatnoj kontroli", ukazala je Agencija za vazdušni saobraćaj
0 komentar(a)
Aerodrom, Njujork, Foto: Reuters
Aerodrom, Njujork, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2014. 11:08h

Računari, mobilni telefoni, tableti i ostali elektronski uređaji sa ispražnjenom baterijom neće moći da se unose u avione koji lete za SAD zbog mogućnosti da u njima umjesto baterije bude bomba, saopštila je američka Agencija za vazdušni saobraćaj.

"Predstavnici aerodromskog obezbjeđenja koji kontrolišu elektronske uređaje, zamoliće putnike da uključe svoje uređaje, te i mobilne telefone.

Uređaji s ispražnjenim baterijama neće moći da se unose u avion. Putnik s takvim uređajem će potom biti podvrgnut dodatnoj kontroli", ukazala je agencija.

Agencija koja strahuje da bi takva tehnika mogla da bude iskorišćena kao bomba, navela je da će takva mjera biti najpre uvedena na letovima iz Bliskog istoka i iz Evrope za SAD.

Agencija je pozvala aerodromske vlasti u zemljama s direktnim letovima za SAD da nastave pažljivu i detaljnu kontrolu putnika koja podrazumijeva i obavezno skidanje obuće, kako je i sada. Vlasti u Vašingtonu su prošle nedjelje saopštile da je pojačana bezbjednost na aerodromima sa kojih kreću direktni letovi za SAD zbog bojazni o planiranju napada na takvim letjelicama.

Američki obavještajni izvori imaju naznake da su osobe koje prave bombe iz ogranka Al Kaide u Jemenu, putovale do Sirije da se povežu sa tamošnjim ogrankom te terorističke organizacije.

Te grupe rade na usavršavanju eksplozivne naprave koja bi mogla da prođe nezapaženo na aerodromskim bezbjednosnim proverama, naveli su izvori.