Bivši agent CIA: Irak će se raspasti, za to kriva Amerika

Baer jtvrdi da je Iran dobitnik aktuelne krize, jer, kako je kazao, sada SAD konačno shvataju da se radi o najstabilnijoj državi regiona
187 pregleda 6 komentar(a)
Invazija na Irak, Foto: Reuters
Invazija na Irak, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2014. 08:04h

Nekadašnji pripadnik CIA Robert Baer ocjenjuje da će se Irak raspasti duž etničke i vjerske linije, pri čemu konačne granice još ne mogu biti povučene.

Baer je preporučio da u borbi protiv Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) treba sarađivati sa Iranom. Takođe je kazao da SAD snose "90 odsto" krivice za aktuelnu krizu u Iraku.

"Bio sam apsolutno protiv Sadama Huseina, ali sam bio i protiv jednostavne promjene vlasti po motu 'kada loši diktator ode sve će biti uredu', bez alternativnog plana. To su bile naivne ideje neodgovornih ljudi koji su tada vodili politiku u Vašingtonu, koji ništa nisu znali o regionu. Vakuum moći, koji je tada nastao, nikada nije popunjen. A gdje postoji vakuum tu postoji i vir. To isto važi i za političke procese", kazao je Baer u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Nekadašnji američki agent - na pitanje kako je moguće da je vođa ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadi, koji je bio u američkom zatočeništvu, mogao da se pojavi ni iz čega - objasnio je da je uzrok tome što CIA proteklih godina nije imala nijednog saradnika u Siriji, a iz te zemlje je nastao fenomem ISIL-a, grupacije koja je profitirala od zapadnih isporuka naoružanja.

"Sredinom 1990-tih sam upućen u Irak kako bi organizovao opoziciju protiv Sadama Huseina, tako reći pobunu. Još tada sam shvatio da Irak bez Sadama, bez nacionalno-arapskog BAAS režima, može biti sačuvan samo uz velike muke", istakao je on.

Baer je objasnio da je tokom svog djelovanja u Iraku imao kontakte kako sa sunitskim vođama plemena, tako i šiitskim otporom, ali i opozicijom unutar tada vladajuće BAAS stranke, te da se na kraju činilo da je kurdski otpor najkompetentniji, jer se radilo o borbi za državnu nezavisnostu koja je bila moguća samo bez Sadama.

On je ukazao da je napustio CIA nakon dvije decenije rada, jer politika koja je vođena u SAD nije bila saglasna sa njegovim razmišljanjima.

Naime, vlada Bila Klintona marginalizovala je kurdski otpor u Iraku, za koji je Baer smatrao da bi bio koristan.

On je dodao da je špijunaža i dalje djelotvorno oružje, i da bi kada bi SAD izgubile svoje "oči i uši" na Bliskom istoku postali zavisni od drugih centara moći, što ne može biti alternativa.

Baer je ocijenio da Iran spada u dobitnike aktuelne krize, jer, kako je kazao, sada Vašington konačno shvata da se radi o najstabilnijoj državi regiona.

"Iran je nacija sa ogromnim potencijalom, koji do sada nije bio iskorišćen, sa prirodnim granicama, bez kolonijalnih umetnih struktura, kao što je u Iraku slučaj, sa stabilnim državnim strukturama i jakom vojskom. Ako u Teheranu ne budu pravili gluposti onda Iran može uspjeti da prevaziđe spoljnopolitičku izolaciju", uvjeren je američki ekspert za Bliski istok.

Dalje je ocijenio da Saudijska Arabija i Pakistan nisu pouzdani partneri, a SAD su potrebni saveznici sa moći prodora, a ne "nekakva plemena", koja se ne mogu dugoročno održati na vlasti.

Baer je ocijenio kao najveću grešku naoružavanje Rijada od strane Zapada, dodajući da ćemo moći još vidjeti da je naoružavanje Saudijske Arabije, kao protivteže Iranu, bila potpuno pogrešna računica.

"Zapad i Iran imaju potpuno istog, zajedničkog neprijatelja, a što je militantni sunitski ekstremizam vehabijskog obilježja, to što se zvalo Al Kaida ili danas ISIL. Saradnja Zapada i Irana je trenutno jedini put da se region ponovo stabilizuje. To je važilo i za Avganistan, gdje ništa nije riješeno", poručuje on.

Bonus video: