Oteti palestinski tinejdžer živ spaljen

Tokom sahrane Kdaira u petak, ljutiti Palestinci su uzvikivali: "Intifada, intifada", pozivajući na novi ustanak protiv izraelske policije
80 pregleda 1 komentar(a)
Muhamed Abu Kdair, Foto: Reuters
Muhamed Abu Kdair, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2014. 11:12h

Obdukcija tijela palestinskog tinejdžera iz istočnog Jerusalima, za koga Palestinci vjeruju da su ga oteli i ubili ultradesničarski Jevreji, pokazala je da je spaljen živ, rekao je palestinski vrhovni tužilac.

"Neposredni uzrok smrt su bile opekotine usljed vatre i nastale komplikacije," prenijela je sinoć palestinska novinska agencija Vafa riječi Mumameda A'Avevija.

Napetost izmedju Izraela i Palestinaca porasla je naglo nakon što su trojica izraelskih tinejdžera, koji su oteti 12. juna, u ponedjeljak pronađeni mrtvi na Zapadnoj obali.

Uslijedila je otmica Muhameda Abu Kdaira u kvartu Šuafat u noći između utorka i srijede.

Njegovo spaljeno tijelo je nađeno nekoliko sati kasnije u šumi nadomak grada.

Saber Al-Alul, direktor Palestinskog forenzičkog instituta, prisustvovao je obdukciji koju su izveli izraelski ljekari u Tel Avivu. Tužilac kaže da je u respiratornom kanalu žrtve nađen pepeo, što znači da je "dječak to udahnuo dok je gorio živ".

Opekotinama je prekriveno 90 procenata površine tijela, a na glavi je imao posjekotinu.

Tokom sahrane Kdaira u petak, ljutiti Palestinci su uzvikivali: "Intifada, intifada", pozivajući na novi ustanak protiv izraelske policije.

Kamenice su bacane na izraelske policajce, a oni su rastjerivali demonstrante suzavcem, šok bombama i gumenim mecima, od kojih je jedan pogodio novinara CNN-a Bena Vedemana u glavu.

Ovakvi neredi u Jerusalimu nisu zabilježeni godinama, navodi Rojters.

Sukobi su se nastavili širom Zapadne obale prošle noći i najmanje jedan Palestinac je ranjen u Nablusu, rekli su ljekari.

Sukoba je bilo i u arapskim gradovima u Izraelu, kako je saopštila policijski portparol. U gradovima Taibe i Tira demonstranti su palili gume, blokirajuću gradske ulaze i bacali kamenice na policajce. Do jutra je uhapšeno troje ljudi.

Nereda je bilo i kraj jevrejskog naselja Maale Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje su se demonstranti okupili oko 21 sat, bacajući Molotovljeve kotele i kamenice i paleći gume, kako je navela policija zadužena za tu teritoriju.

Palestinski zvaničnici pokušavaju da smanje napetost i rekli su da će spriječiti svaku novu intifadu i tražiti rješenje za krizu koja je počela otmicom tri izraelska tinejdžera. Otkriće njihovih tijela poslije 18 dana masivne potrage izazvalo je nacionalnu žalost i veliku ljutnju u Izraelu.

Mnogi Palestinci, uključujući predsjednika Mahmuda Abasa, smatraju da su palestinskog tinejdžera ubili ultradesničarski Jevreji, svetivši se za smrt izraelskih mladića.

U isto vrijeme porasla je napetost i na granici sa drugom palestinskom teritorijom pojasom Gaze, zbog hapšenja stotina hamasovaca na Zapadnoj obali tokom potrage za otetim tinejdžerima.

Palestinski ekstremisti iz Gaze, koja je pod kontrolom Hamasa, pojačali su raketiranje juga Izraela, što je izazvalo odmazdu - izraelske vazdušne udare.

U četvrtak je Izrael mobilisao kopnene snage kraj granice s Gazom, a Egipat je pokušao da posreduje u primirju.

Sve se to događa u trenutku kada su mirovni pregovori suspendovani od aprila. Na taj potez se odlučio Izrael zbog pomirenja Abasovog sekularnog Fataha s islamističkim Hamasom, koji jevrejska država smatra terorističkom organizacijom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je brzu istragu ubistva mladog Palestinca, označivši njegovo ubistvo gnusnim.

Izraelske vlasti, medjutim, ističu da se ne zna da li je on žrtva zločina iz mržnje.

Bonus video: