Obama: Amerika je zemlja imigranata

"Svako od nas - osim ukoliko nismo Amerikanci po rođenju - ima pretka koji je rođen negdje drugdje. To je ono što čini Ameriku posebnom," kazao je
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.07.2014. 07:26h

Američki predsjednik Barak Obama nazvao je Ameriku zemljom imigranata, gdje živi 11 miliona ljudi bez dokumenata i gdje je reforma imigracione politike u zastoju.

"Kroz našu istoriju, imigranti su dolazili na naše obale u talas za talasom, iz svih djelova svijeta. Svako od nas - osim ukoliko nismo Amerikanci po rođenju - ima pretka koji je rođen negdje drugdje. To je ono što čini Ameriku posebnom. To je ono što nas čini jakima," kazao je.

"Osnovna ideja dobrodošlice imigrantima na naše obale jeste centralno za naš način života, to je u našem DNK", rekao je Obama povodom obilježavanja 4. jula - Dana nezavisnosti u Bijeloj kući.

Obama je manifestaciju iskoristio da pruži svoju podršku za reformu imigracione politike, koja je dugo u zastoju u američkom Kongresu, prenijela je agencija AFP.

"Mi vjerujemo da naša raznovrsnost, naše razlike, kada se povežu po zajedničkom skupu ideala, čini nas jačim, čini nas više kreativnim, čini nas različitima. Ukoliko želimo da nastavimo da privlačio najbolje i najpametnije izvan naših granica, moraćemo da popravimo naš imigracioni sistem koji je slomljen i sprovedemo zdravorazumsku imigracionu reformu", rekao je Obama.

Imigraciono pitanje ponovo je aktuelizovano pošto je nekih 52.000 maloljetnika bez pratnje ilegalno ušlo u SAD preko južne granice od oktobra prošle godine.

SAD je preplavljen masivnim talasom, uglavnom same djece imigranata, koji prelaze iz Meksika u američke države Teksas i Arizona, pa su američke vlasti primorane da neke od njih prebace u prihvatne centre u druge američke države poput Kalifornije.

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kogresa odbili su da preuzmu imigracionu reformu, u strahu od konzervativnih aktivista koji se protive otvaranju puta ka američkom državljanstvu za 11 miliona migranata bez dokumenata kroz amnestiju, posebno u izbornoj godini, navodi AFP.

Bonus video: