novinarka u somaliji

460 dana je bila mučena i silovana, a ipak je oprostila napadačima

"Realnost mog iskustva je bilo čisto nasilje. Bilo mi je teško da izguram dan ne znajući kada će i da li će se tortura završiti"
59 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2014. 07:45h

Amanda Lindhaut, kanadska novinarka koja je bila kidnapovana u Somaliji 15 mjeseci progovorila je o tome kako je oprostila otmičarima koji su je zlostavljali, kao i da je sa jednim čak razgovarala na Facebooku.

Amanda i australijski fotograf Nigel Brenan boravili su Mogadišu gdje su radili na priči, a nedugo potom su ih oteli islamski fundamentalisti i držali u zatočeništvu 460 dana dok njihove porodice nisu platile otkup.

Koliko je njena priča snažna svjeodči i činjenica da su memoari o njenom strašnom iskustvu postali bestseler, a prava za film o knjizi „The House In The Sky“ otkupila je holivudska produkcija. Amandu će glumiti Runi Mara, zvijezda filma „Muškarac koji mrzi žene“.

Amanda je u knjizi pisala o tome šta joj je pomoglo da preživi agoniju koju je pretrpjela.

"Zamislila sam da se nalazim u jednoj kući na nebu. Upravo mi je mašta pomogla da preživim“, kaže novinarka koju su svih 460 dana silovali i zlostavljali islamisti.

"Realnost mog iskustva je bilo čisto nasilje. Bilo mi je teško da izguram dan ne znajući kada će i da li će se tortura završiti. Skoro svakodnevno sam bila zlostavljana“.

Kako kaže, u jednom trenutku je doživjela prosvjetljenje.

"Bilo mi je jasno da su napadači proizvod rata i da ih je to zapravo oblikovalo. Kada sam to shvatila pomogla sam sebi. Oni su samo ljudska bića sa bolnim životnim pričama"

Ironije li, to je bio trenutak kada je na neki način oprostila silovateljima i kada je shvatila da su to samo ljudi oblikovani nasiljem koji ništa drugo ne znaju.

"Bilo mi je jasno da su napadači proizvod rata i da ih je to zapravo oblikovalo. Kada sam to shvatila pomogla sam sebi. Oni su samo ljudska bića sa bolnim životnim pričama. To ne opravdava njihove postupke, ali ne možete ništa drugo očekivati od ličnosti ogajanih u ratnoj kulturi koja rađa nasilje“, ispričala je.

Kada su njena i Najdželova porodica uspjele da skupe 600 hiljada dolara za njihov otkup, počeli su pregovori i napadači su pristali da ih oslobode u novembru 2009. godine.

Samo četiri mjeseca nakon puštanja Amanda je pokrenula fondaciju „Global Enrichment“ koja obezbjeđuje bolje šanse za obrazovanje ženama iz Somalije.

Foto: Facebook

Iako je mislila da pravdu nikada neće dobiti, Amandi je jedan dan stigla poruka na Facebooku koja za nju predstavlja svojevrsnu pobjedu nad otmičarima. Poruku je napisao upravo jedan od silovatelja koji je pohvalio rad njene fondacije u Somaliji.

"Činjenica da oni znaju šta ja radim i da sam izabrala da pomažem ljudima pokazuje im da me nisu slomili. To je pravda koju sam konačno dobila“, zaključila je ova hrabra novinarka.

Galerija