"Krvavi jun" u Iraku: 2.417 ubijenih, 2.287 ranjenih

Međutim, iznijeti podaci UNAMI ne uključuju žrtve iz provincije Anbar koja je, u velikoj jmeri, pod kontrolom sunitskih ekstremista
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2014. 11:24h

Misija Ujedinjenih nacija u Iraku (UNAMI) saopštila je danas da je najmanje 2.417 Iračana ubijeno i 2.287 ranjeno u "aktima nasilja i terorizma" u junu, što je mjesec sa najvećem brojem žrtava u Iraku od početka godine.

"Zaprepašćujući je broj civilnih žrtava u jednom mjesecu, što ukazuje na hitnu potrebu da svi obezbijede da civili budu zaštićeni", rekao je specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Irak Nikolaj Mladenov, prenijela je agencija Rojters.

U saopštenju UNAMI se navodi da je ofanziva sunitskih ekstremista u junu odnijela 1.531 civilnu žrtavu i 886 žrtava u redovima iračkih snaga bezbjednosti, dok je 2.287 ljudi ranjeno od kojih 1.763 civila, navela je agencija AP.

Islamski ekstremisti (foto: Reuters)

Međutim, iznijeti podaci UNAMI ne uključuju žrtve iz provincije Anbar koja je, u velikoj jmeri, pod kontrolom sunitskih ekstremista.

Oružana ofanziva džihadista u Iraku je podstakla međunarodne organizacije da upute apel za pomoć u uspostavljaju humanitarnog koridora kao pomoći onima u nevolji, pošto je 1,2 miliona Iračana napustilo svoje domove, kao rezultat nasilja.

U posljednjih nekoliko nedjelja, borci Islamske države Iraka i Levanta pokrenuli su oružanu ofanzivu širom Iraka i uspostavili kontrolu nad teritorijom koja se proteže od sjevera Sirije do periferija Bagdada u centralnom Iraku, što je veliki izazov za iračku vladu da se suprotstavi sunitskim ekstremistima.

Galerija

Bonus video: