Nigerija unajmila PR firmu: Više od milion dolara za popravljanje imidža

Firma je istakla da je njen rad za Nigeriju više od samog PR-a i da žele da donesu "stvarne promjene" u ovoj zemlji
52 pregleda 0 komentar(a)
Protest protiv Boko Harama, Foto: Reuters
Protest protiv Boko Harama, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2014. 10:29h

Nigerijska vlada potpisala je ugovor vrijedan više od 1,2 miliona dolara sa vašingtonskom firmom Levik koja se bavi odnosima s javnošću kako bi se izborila sa lošim imidžom koji je stekla zbog slučaja kidnapovanja djevojčica koje je izvela ekstremistička organizacija Boko Haram.

Dokumenti pokazuju da je nigerijski predsjednik Gudlak Džonatan koji ima ambiciju da bude ponovo izabran na izborima u februaru tražio način kako da se javnost odgovori od razmišljanja da on nije dovoljno učinio u borbi protiv islamskih ekstremista odgovornih za kidnapovanje više od 270 djevojčica u aprilu ove godine.

Po ugovoru koji je potpisan 13. juna, Džonatanova vlada je unajmila firmu Levik iz Vašingtona koja se bavi PR-om i lobiranjem i dala joj zadatak "da promijeni način na koji međunarodni i lokalni mediji izvještavaju o naporima da se djevojčice pronađu i vrate kućama".

Firma je istakla da je njen rad za Nigeriju više od samog PR-a i da žele da donesu "stvarne promjene" u ovoj zemlji, kao što su uspostavljanje "javne diplomatije" i "angažovanje stranih eksperata da pokrenu prave promjene u Nigeriji".

Takođe, Levik će "pomagati vladi Nigerije u njenim naporima da dobije međunarodnu podršku u borbi protiv Boko Harama, koja treba da se predstavi kao dio velike borbe protiv terorizma".

Džonatan je u tekstu za Vašington post prošle nedjelje istakao da nigerijske bezbjednosne službe "neće stati dok se djevojčice ne vrate kućama i dok oni koji su ih oteli ne budu privedeni pravdi".

Levik će za svoj rad biti plaćen 75.000 američkih dolara mjesečno ne računajući dodatne troškove kao što su davanje oglasa, video produkcija, kreiranje veb sajtova. Sa ovim dodatnim troškovima smatra se da će se američkoj firmi mjesečno plaćati 100.000 dolara.

Bonus video: