Velika promjena: Japan će dozvoliti veću vojnu silu

Taj, za sada samo politički korak, vodi promjeni tumačenja Ustava koji su Tokiju diktirale SAD poslije Drugog svjetskog rata
0 komentar(a)
Japanski F15, Foto: Reuters
Japanski F15, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2014. 09:18h

Japanska vladajuća koalicija je odobrila plan kojim će se dozvoliti veća upotreba vojne sile što je toj zemlji uskraćeno poslije poraza u Drugom svjetskom ratu.

U jednoj od najvećih promjena politike bezbjednosti Japana od polovine 20. vijeka, vladajuća koalicija je odobrila učešće u odbrani drugih zemalja, odnosno u takozvanoj "kolektivnoj samoodbrani".

Taj, za sada samo politički korak, vodi promjeni tumačenja Ustava koji su Tokiju diktirale SAD poslije Drugog svjetskog rata, u kojem je Japan bio jedna od poraženih sila.

Sada se čeka na formalnu saglasnost kabineta premijera Šinza Abea, koji je jačanje uloge vojske označio kao kamen temeljac svoje nacionalne politike.

Prethodne vlade su se držale tumačenja da Ustav kojim se Japan odriče rata, ograničava upotrebu sile u odbrani.

Ali, Abe koji naročito insistira na promjeni tog stava, poziva se na pogoršanje bezbjednosti u regionu, posebno na jačanje kineske vojske i raketne i nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje.

Oko 2.000 protivnika te promjene protestovalo je jutros ispred zgrade Vlade, tražeći da se odluka o tumačenju provjeri referendumom.

"Ustav Japana 70 godina održava mir. Šta da radimo s tim glupakom koji pokušava da pogazi naš dragocjni ustav?", upitao je jedan od demonstranata, 67-godišnji Tošio Ban.

Napisan po američkom nalogu poslije Drugog svjetskog rata, Ustav iz 1947. utvrđuje da se japanski narod "zauvijek odriče rata kao suverenog prava". Ta klauzula je sastavljena da bi se spriječilo ponavljanje japanske invazije i brutalne okupacije velikih djelova Azije.

Vlada iz Tokija nema namjeru da mijenja ustav, već da izmjenom tumačenja dobije veća ovlašćenja za vojni angažman, navodi agencija AP.

Protivnici, međutim, smatraju da bi to moglo da otvori vrata eventualnom učešću Japana u zajedničkim vojnim akcijama, poput rata u Iraku.

Abe i drugi lideri iz njegove vladajuće Liberalno demokratske partije kažu, pak, da će Japan nastaviti da se drži svoje politike mira.

SAD, saveznik Japana, podržale su taj korak jer bi promjena mogla da omogući japanskoj Ratnoj mornarici da zaštiti neki američki ratni brod od eventualnog napada, smatra Vašington.

Bonus video: