Vašington post: NSA bila ovlašćena da prikuplja podatke iz EU, Svjetske banke...

NSA je za svoje aktivnosti dobila odobrenje Suda za nadzor stranih obavještajnih agencija
0 komentar(a)
NSA, Foto: Shutterstock
NSA, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2014. 08:33h

Američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) je, sudeći po najpovjerljivim dokumentima, bila ovlašćena da "presreće komunikaciju" širom planete, osim u četiri države, piše Vašington post.

Sjedinjene Američke Države već dugo imaju opšte ugovore protiv špijuniranja sa četiri države - Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Ipak tajni pravni akt iz 2010. i drugi dokumenti ukazuju da je NSA dobila mnoga veća "elastična ovlašćenja" nego što je bilo poznato, a koja su omogućavala da se prisluškuju američke kompanije, ne samo njihova komunikacija u inostranstvu, već bilo koja ciljana komunikacija, takođe, objavio je juče Vašington post.

Ovaj list navodi da su 193 države širom svijeta od "opravdanog interesa za američke obavještajne službe", ali da aktivnosti NSA nisu nužno bile primijenjene u svim zemljama, mada je Agencija imala ovlašćenja da to čini.

Isti dokument dao je ovlašćenje NSA da "prikuplja povjerljive podatke" iz međunarodnih institucija poput Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Administracija predsjednika Baraka Obame insistirala je da NSA treba da ima "sredstva" da može da osujeti terorističke napade ne samo u SAD, već kod njenih saveznika.

NSA je za svoje aktivnosti dobila odobrenje Suda za nadzor stranih obavještajnih agencija, koje je bilo uključeno u set povjerljivih dokumenata koje je objavio bivši službenik te Agencije Edvard Snouden.

Vašington post podsjeća da je Snoudenu odobren privremeni azil u Rusiji prošlog avgusta, pošto je ozbiljno uzdrmao američki obavještajni establišment objavljivanjem u britanskim medijima informacija o masovnoj primjeni tajnog nadzora (prisluškivanja) unutar SAD-a, ali i širom svijeta.

Bonus video: