Islamisti preuzeli odgovornost za ubistvo izraelskih tinejdžera

Obama je apelovao na sve strane da se "uzdrže od koraka koji mogu dalje da destabilizuju situaciju."
5 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2014. 12:34h

Malo poznata islamistička grupa zvana Ansar as-Davla al-islamija (Pristalice islamske države), preuzela je danas odgovornost za otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinjedžera, čija su tijela nađena u ponedjeljak na Zapadnoj obali, poslije 18 dana potrage.

Grupa je ujedno zaprijetila masakrom Palestinske uprave palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, javila je palestinska novinska agencija Maan.

Dvojica osumjičenih za zločin Marvan Kavasme (29) i Amar Abu Ajša (33) i dalje su u bjekstvu. Izraelska policija je rano jutros upala u njihove kuće nakon sto su tijela tinejdžera nađena.

Oni će biti sahranjeni danas na groblju u Modiinu.

Jaalon krivi Hamas

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon poručio je danas da će se ući u trag ubicama i da će se Hamas kazniti za taj zločin.

"Smatramo Hamas odgovornim za otmicu i ubistvo i znamo kako da sravnimo račune s njima," upozorio je Jaalon, ponovivši zapravo prijetnju koju je izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrekao sinoć.

Jaalon je nagovijestio da će se nastaviti operacija na Zapadnoj obali, koja je obuhvatila hapšenje stotina Palestinaca, uglavnom pripadnika Hamasa, na Zapadnoj obali u posljednje dvije i po nedjelje, otkako su mladići nestali.

Jaalon je pohvalio snagu roditelja dječaka koja je dala snagu izraelskoj vojsci, bezbednosnoj službi i policiji da "nastave potragu do gorkog kraja", rekao je on.

"Nastavićemo da gonimo ubice dječaka i nećemo stati, niti ćutati dok ih ne dohvatimo", rekao je ministar.

On je uputio sučešće porodicama trojice ubijenih, rekavši da "tuga koja je njih obuzela obuzima čitavu naciju".

Jaalon je pohvalio snagu roditelja dječaka koja je dala snagu izraelskoj vojsci, bezbednosnoj službi i policiji da "nastave potragu do gorkog kraja", rekao je on.

On je, takođe, pohvalio snage angažovane u operaciji potrage nazvanoj "Čuvar brata" za impresivnu demonstraciju saradnje i osjećaja za misiju.

Skup u Tel Avivu

Velika grupa ljudi okupila se na centralnom Trgu Rabin u Tel Avivu i na raskrsnici na Zapadnoj obali gdje su mladići oteti, pjevajući pjesme i paleći svijeće poređane u obliku imena ubijenih i Davidove zvijezde.

"Cio Izrael povija svoju glavu danas," rekao je predsjednik Izraela Šimon Peres.

Hamas je često ohrabrivao svoje članove da otmu Izraelce u uvjerenju da će ih iskoristiti za razmjenu za palestinske zatvorenike, podsjeća Asošijeted pres.

Ta islamistička organizacija međutim nije preuzela odgovornost za ovu otmicu, već ju je samo pohvalila, zaprijetivši da će Izrael "otvoriti vrata pakla" ako preduzme akciju protiv hamasovaca.

Obama: Ovo je akt terora

Predsjednik SAD Barak Obama osudio je "nerazuman akt terora protiv nevine omladine" na Bliskom istoku i ponudio pomoć svoje zemlje da se nađu oni koji su ubili trojicu tinejdžera.

Obama je takođe izrazio saučšće porodicama mladića, čija je tela danas našla izraelska vojska na Zapadnoj obali, nesto više od dvije nedjelje nakon što su ih navodno oteli hamsovci.

"Kao otac ne mogu da zamislim taj neopisivi bol koji roditelji tih tinejdžera osjećaju", navedeno je u saosptenju Obame, kako je prenio AP.

On je nastojao da ohrabri Izrael i Palestinsku upravu da rade zajedno kako bi pronašli odgovorne, ponudivši podršku SAD.

Ujedno je apelovao na sve strane da se "uzdrže od koraka koji mogu dalje da destabilizuju situaciju."

Galerija

Bonus video: