Završena procjena: Pistorijus nije imao psihičkih problema

Pistorijusu može biti izrečena kazna od 25 godina zatvora do doživotne robije ukoliko bude proglašen krivim
57 pregleda 1 komentar(a)
Pistorijus, Foto: Beta/AP
Pistorijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.06.2014. 09:58h

Tim stručnjaka za mentalno zdravlje zaključio je da južnoafrički sportista Oskar Pistorijus nije imao psihičkih problema kada je prošle godine ubio svoju djevojku Rivu Stenkamp, izjavio je danas glavni tužilac Geri Nel.

Suđenje Pistorijusu nastavljeno je danas, nakon jednomjesečnog prekida tokom kojeg su psiholog i tri psihijatra procijenjivali da li je sportista bio svjestan svog djelovanja kada je pucajući kroz zatvorena vrata toaleta usmrtio Stenkampovu.

Izvještaj stručnjaka predat je sudiji Tokozileu Masipi i tužiocu Nelu.

Procjena je izvršena nakon što je psihijatar Meril Vorster izjavio da se Pistorijus osjetio slabim zbog svog invaliditeta i da je patio od iscrpljenosti, što je doprinijelo ubistvu Stenkampove 14. februara 2013. godine.

Pistorijus negira da je namjerno ubio Stenkampovu. Prema njegovim tvrdnjama, iz pištolja je pucao, jer je mislio da je u toaletu njegove kuće provalnik.

Pistorijusu može biti izrečena kazna od 25 godina zatvora do doživotne robije ukoliko bude proglašen krivim za ubistvo sa predumišljajem.

Ukoliko Pistorijus bude proglašen krivim za ubistvo bez predumišljaja ili iz nehata biće mu određena višegodišnja zatvorska kazna.

On je ranije oslobođen, nakon što je platio kauciju.

Procjena Pistorijusovog psihičkog stanja izvršena je u Psihijatrijskoj bolnici u Pretoriji.

Bonus video: