Nema mira

Bliski istok u sve težoj situaciji: ISIL proglasio kalifat, Netanjahu bi kurdsku državu

Kalifat je sistem vladavine u kojem je vrhovni vladar zakoniti nasljednik Muhameda
6 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2014. 19:08h

Džihadisti koji se bore u Siriji i Iraku, objavili su danas da su proglasili kalifat, sistem vladavine okončan prije gotovo 100 godina, padom Otomanskog carstva.

U audio snimku postavljenom na Internetu, Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), proglasila je svog vođu Abu Bakra al-Bagdadija kalifom i "liderom muslimana gdje god se nalazili".

"Šura (Savjet) Islamske države, sastao se da bi razgovarao o kalifatu. Islamska država odlučila je da uspostavi islamski kalifat i imenuje kalifa muslimanske države", rekao je portparol ISIL-a Abu Mohamad al-Adnani.

Bagdadi je prihvatio dužnost i tako postao lider svih muslimana, prenio je AFP.

"Riječi 'Irak' i 'Levant', uklonjene su iz naziva Islamske države, u zvaničnim dokumentima", dodao je Adnani opisujući kalifat kao "san u srcima svih muslimana" i "nadu svih džihadista".

Od smrti proroka Muhameda, kalif je predstavljao "princa" ili "emira svih vjerujućih".

Poslije prva četiri kalifa koji su naslijedili Muhameda, kalifat je doživio svoje zlatno doba u vrijeme dinastije Omajada od 661. do 750. godine, a kasnije pod Abasidima, od 750. do 1517.

Ovaj sistem vladavine ukinut je padom Otomanskog carstva 1924. godine.

Kalifat je sistem vladavine u kojem je vrhovni vladar zakoniti nasljednik Muhameda, ali to nije nasljedan položaj, već bi se birao isključivo medju najpobožnijim i najobrazovanijim muslimanima.

Netanjahu se zalaže za stvaranje kurdske države

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je podršku za kurdsku državnost.

On je istakao i da je politička stabilnost iračkog Kurdistana u suprotnosti sa situacijom u ostalim djelovima Iraka.

"Trebalo bi da podržimo kurdske aspiracije za nezavisnost. Kurdi su borbeni narod koji je dokazao svoju političku posvećenost, političku umjerenost i koji zaslužuje političku nezavisnost," rekao je Netanjahu na konferenciji za bezbjednost u Tel Avivu, a prenio je Rojters.

Izraelski lider je pozvao na osnivanje nezavisnog Kurdistana kao dijela šireg saveza između Izraela i umjerenih snaga u regionu, naveo je Ašosijeted pres.

Govoreći o politici Izraela, on je rekao da ta zemlja mora da zadrži dugotrajno vojno prisustvo širom Zapadne obale, čak i poslije svakog budućeg sporazuma sa Palestincima.

Takav stav nije u skladu sa pozicijom međunarodne zajednice koji je za izraelsko povlačenje sa te teritorije kako bi se stvorila nezavisna palestinska država.

Ključni saveznik Izraela SAD su se takođe izjasnile protiv podjele Iraka i stvaranja nezavisnog Kurdistana.

Galerija

Preporučujemo za Vas