Liberman: Izrael da razmotri novu okupaciju Gaze

Izrael je povukao vojsku i evakuisao jevrejske naseljenike iz pojasa Gaze 2005.
0 komentar(a)
Avigdor Liberman, Foto: Beta/AP
Avigdor Liberman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.06.2014. 09:50h

Najnovija eskalacija nasilja duž granice s pojasom Gaze trebalo bi da podstakne Izrael da razmotri ponovnu okupaciju tog palestinskog područja, rekao je izraelski šef diplomatije Avigdor Liberman.

"Moramo odlučiti da li idemo na alternativu koja uključuje potpuno osvajanje pojasa Gaze. Vidjeli smo da ograničena vojna operacija samo služi da podstakne Hamas, tako da je alternativni izbor jasan", izjavio je Liberman, a prenosi izraelski vojni radio.

On je to rekao nekoliko sati nakon izraelskih vazdušnih udara na 12 ciljeva u Gazi, u dva navrata u noći između subote i nedelje. U drugom talasu pogođeno je devet meta, uključujući centre za proizvodnju oružja i podzemne raketne rampe u centralnom i južnom dijelu Gaze, jaljaju izraelski mediji.

Rakete na Izrael ispaljuju manje ekstremističke organizacije, kao što je koalicija takvih organizacija Narodni komiteti otpora, a ne lansira ih islamistički Hamas direktno, naveo je jedan izraelski bezbjednosni izvor. On je dodao da se procjenjuju događaji u Gazi i da se razmatra preduzimanje dodatnih koraka.

Izrael je povukao vojsku i evakuisao jevrejske naseljenike iz pojasa Gaze 2005. godine, poslije okupacije koja je trajala od 1967, kada je osvojena i Zapadna obala s istočnim Jerusalimom.

Palestinci namjeravaju da na tim teritorijama osnuju nezavisnu državu.

U međuvremenu je 25 osumnjičenih Palestinaca uhapšeno u petak i subotu u Hebronu u sklopu potrage za tri oteta izraelska tinejdžera, koji su nestali 12. juna na putu kući iz vjerske škole na Zapadnoj obali.

Od početka operacije uhapšeno je 413 Palestinaca, uglavnom hamasovaca koje Izrael sumnjiči za otmicu.

Bonus video: