"SPREMA SE PROVOKACIJA ZA IDLIB"

Lavrov Zapadu: Ne igrajte se sa vatrom

Lavrov je to saopštio poslije razgovora sa sirijskim kolegom Validom Mualemom
127 pregleda 6 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 18:31h

Moskva je uputila jasno i snažno upozorenje Zapadu da se "ne igra sa vatrom" u sirijskoj provinciji Idlib, izjavio je ruski ministar Sergej Lavrov.

"Sprema se nova provokacija da bi se omeli planovi za sprovođenje antiterorističke operacije u Idlibu. Naša ministarstva odbrane i spoljnih poslova su iznijela činjenice da bi se uputilo jasno i snažno upozorenje našim zapadnim kolegama da se ne igraju vatrom", rekao je Lavrov, prenijela je agencija Tass.

Lavrov je to saopštio poslije razgovora sa sirijskim kolegom Validom Mualemom. 

Mualem je rekao da su snage sirijske vlade odlučne da "idu do kraja" u Idlibu i da su ekstremisti el-Nusre glavna meta Damaska. 

On je naglasio da će Sirija pokušati da u ofanzivi izbjegne civilne žrtve, prenio je Rojters. 

Ujedinjene nacije su ranije danas pozvale Rusiju, Iran i Tursku da spriječe borbe u sirijskoj pokrajini Idlib gdje se vladine snage spremaju za ofanzivu na pobunjenike. AP je prenio da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče takođe upozorio na situaciju u Idlibu poručivši da tamo raste rizik od humanitarne katastrofe. 

Gutereš je pozvao Rusiju, Iran i Tursku da kao države garantori pokušaju da obuzdaju nasilje u Siriji kako bi se našlo mirno rješenje za Idlib, pokrajinu u kojoj živi skoro tri miliona ljudi, prenosi agencija Tanjug.