"fabrike djece"

I žene vodećih političara među uhapšenima zbog trgovine bebama

"Sudija je pritvorio više od deset osoba optuženih za laganje o porođaju, falsifikovanje i upotrebu lažnih dokumenata"
0 komentar(a)
bebe, Foto: Rojters
bebe, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.06.2014. 08:18h

Nigerske vlasti pritvorile su 17 osoba, među kojima su i žene vodećih političara, osumnjičene za umiješanost u mrežu za trgovanje djecom, objavila su u četvrtak dva sudska izvora.

Hapšenja su posljedica istrage nigerske policije koja 30 osoba sumnjiči za "nabavku" novorođenčadi iz tzv. fabrika djece u susjednoj Nigeriji. Slučaj je preuzeo nigerski državni tužilac.

Trgovina ljudima i prodaja djece stari su problem zapadne Afrike. Lani je nigerska policija upala u više "fabrika djece" i oslobodila desetine trudnih djevojaka koje su bile prisiljene na rađanje djece za prodaju.

"Sudija je pritvorio više od deset osoba optuženih za laganje o porođaju, falsifikovanje i upotrebu lažnih dokumenata", rekao je jedan sudski činovnik koji je htio da ostane anoniman.

"Slučaj je povezan sa nigerijskim fabrikama djece", dodao je.

Drugi sudski izvor rekao je da je uhapšeno 17 ljudi, a za jednom se još traga.

Među pritvorenima je jedna od žena Hame Amadua, predsjednika nigerskog parlamenta i vodećeg opozicionog političara, rekao je prvi izvor.

Među uhapšenima je i žena ministra poljoprivrede te nekadašnji direktor banke i njegove tri žene.

Advokat žene Hame Amadua tvrdi da je riječ o "političkome lovu na vještice".

Politička napetost u Nigeru narasla je u avgustu 2013. jer se tada Amaduom koji je bio u vladajućoj koaliciji sukobio sa predsjednikom države Mahamadom Isufom.