Izraelski ministar napao Abasa: To je mega terorista

"Čovek koji transferiše, mkesec za mesecom, desetine miliona šekela u džepove ubica je mega terorista koji nije izmijenio svoj put"
1 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Beta/AP
Mahmud Abas, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.06.2014. 11:58h

Izraelski ministar ekonomije Naftali Benet neuobičajeno oštro je verbalno napao palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, nazvavši ga "mega teroristom".

"Oni koji zovu umerenog predsjednika mirovnjakom trebalo bi da sagledaju činjenice a ne riječi, ne šta Abu Mazen kaže, nego šta radi", rekao je Benet, vođa partije Jevrejski dom koja podržava jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Čovek koji transferiše, mkesec za mesecom, desetine miliona šekela u džepove ubica je mega terorista koji nije izmijenio svoj put", rekao je Benet za izraelski radio.

Palestinska uprava plaća mjesečno Palestince koji su u izraelskim zatvorima zbog bezbjednosnih prekršaja, podsjećaju svjetske agencije. Neka davanja dostižu 3.500 dolara, naveo je Benet, tvrdeći da taj novac dobijaju palestinski zatvorenici umiješani u terorizam.

On je objasnio da je u svjetlu situacije izraelski bezbjednosni kabinet glasao da se blokira transfer fondovama tim Palestincima.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman takođe je govorio o istoj temi, upozorivši da veliki novac ide zatvorenicima osuđenim za ubistva i onima koji su pokušali da budu bombaši samoubice.

On je rekao da oni dobijaju tri puta više od palestinskog policajca. Benet je izrazio žaljenje što nedavno izabrani predsjednik Izraela Ruven Rivlin planira da se sastane s Abasom.

Abas inače podržava dvodržavno rješenje sukoba s Izraelom i nenasilje i suočen je s kritikama kod kuće jer nastoji da nastavi pregovore s Izraelom, iako su mnogi Palestinci izgubili vjeru da će uroditi plodom.

Bonus video: