Šiitski vjerski vođa prijeti: Ekstremistima će se tresti tlo pod nogama

"Poziv da se formira vlada nacionalnog jedinstva je državni udar na ustav i politički proces"
0 komentar(a)
Irak šiiti, Foto: Reuters
Irak šiiti, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2014. 07:32h

Šiitski vjerski vođa Moktada al Sadr obećao je da će "zatresti tlo" pod nogama sunitskim ekstremistima čija ofanziva je u toku u Iraku.

Sadr, čiji sljedbenici su se dugo borili protiv američkih snaga tokom rata u Iraku, takođe se usprotivio tome da se američki vojni savjetnici sastanu sa iračkim komandantima, javio je AFP.

On je u govoru koji je prenosila iračka tv iz svetog šiitskog grada Nadžafa takođe rekao da podržava "međunarodnu podršku iračkoj vojsci samo onih zemalja koje nisu bile okupatori", navodi AFP.

Prve američke trupe raspoređene sa zadatkom da pomognu iračkoj vojsci u borbi protiv pobune sunitskih ekstremista koja sve više uzima maha, stigle su juče u Bagdad i počele sa radom, saopštio je Pentagon.

U međuvremenu, premijer Iraka Nuri el Maliki odbacio je mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva radi suzbijanja ofanzive sunitskih ekstremista, koji su zauzeli značajan dio iračke teritorije.

"Poziv da se formira vlada nacionalnog jedinstva je državni udar na ustav i politički proces", rekao je Maliki u televizijskom obraćanju, prenijela je agencija AFP.

Američki zvaničnici nedavno su pozvali Malikija, inače šiita, da formira vladu u kojoj će biti uključeni i suniti i Kurdi.

Bonus video: