Nijedna američka država ne smije da zabrani gej brakove

Američki Vrhovni sud je u junu prošle godine potvrdio pravo homoseksualaca na sklapanja braka i priznao im socijalne beneficije
4 komentar(a)
Gej brak, Foto: Shutterstock
Gej brak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.06.2014. 19:00h

Američki savezni Apelacioni sud saopštio je danas da nijedna savezna država u SAD ne može da spriječi homoseksualni brak.

Tročlano sudsko vijeće Apelacionog suda navelo je da je država Juta, koja je u decembru zabranila sklapanje homoseksualnih brakova, prekršila američki Ustav.

Vijeće je potvrdilo raniju odluku nižeg suda koji je poništio zabranu u Juti. Država Juta ima pravo da uloži žalbu na odluku.

Apelacioni sud se još nije izjasnio o istoj zabrani u drugoj američkoj državi Oklahomi.

Američki Vrhovni sud je u junu prošle godine potvrdio pravo homoseksualaca na sklapanja braka i priznao im socijalne beneficije.

Međutim, homoseksualni brak je zabranjen u 30-ak američkih država.

Najkonzervativnija je Arizona, koja je nedavno donijela zakon koji dozvoljava trgovcima i hotelijerima da odbiju da usluže homoseksualne parove. Pristalice tog zakona su ga nazvali "Nema torte za homoseksualce".

Republikanci, koji čine većinu u Arizoni, naveli su da su donijeli zakon zabrinuti za trgovce-protivnike homoseksualnog braka.

Oni su naveli primjer iz susjedne države Novi Meksiko, gdje je fotograf Ilejn Hagenin odbila da slika vjenčanje dvije lezbijke, pa je tužena sudu zbog diskriminacije.

Bonus video: