Al Maliki odbio Kerijev plan: Ništa od vlade nacionalnog jedinstva

Sunitski ekstremisti drže pod kontrolom velika područja u pet iračkih provincija i stigli su na manje od 100 kilometara od Bagdada
6 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2014. 12:50h

Premijer Iraka Nuri al Maliki odbacio je mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva radi suzbijanja ofanzive sunitskih ekstremista.

"Poziv da se formira vlada nacionalnog jedinstva je državni udar na ustav i politički proces", rekao je Maliki u televizijskom obraćanju, prenela je agencija AFP. To je, kako je rekao irački premijer, pokušaj onih koji su protiv ustava da eliminišu "mladi demokratski proces" i da "ukradu glasove biračima".

Malikijev blok osvojio je 92 poslanička mesta na parlamentarnim izborima 30. aprila, što je skoro tri puta više od prve sledeće velike partije.

Međutim, nije osvojio potrebnu većinu u iračkom predstavničkom savetu zbog čega je prinuđen da traži podršku rivalskih partija radi formiranja vlade.

Maliki je suočen sa kritikima u zemlji i inostranstvu da vodi sektašku politiku.

Američki zvaničnici, a posebno državni sekretar SAD Džon Keri, koji je boravio dva dana u Bagdadu, pozvali su Malikija, inače šiita, da formira vladu u kojoj će biti uključeni i suniti i Kurdi, kako bi se sprečila dalja kriza u zemlji izazvana ekstremistima, koji zauzimaju teritorije Iraka.

ISIL prijeti preko Tvitera

Pristalice Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) poručili su na Tviteru da će vazdušni napad SAD na pripadnike te grupe imati za posljedicu napade na Amerikance

Na Tviter nalogu nazvanom "Liga pristalica", koji ima oko 21.000 pratilaca, u petak je upućen poziv simpatizerima ISIL-a da postavljaju poruke upozorenja SAD, prenio je Rojters.

"Ova kampanja predstavlja poruke Sunita širom svijeta poslate američkom narodu...(To je) prijetnja svakom Amerikancu u slučaju američkog napada na Irak", stoji u poruci.

Među stotinama odgovora podrške, jedan korisnik je napisao: "Kako je naš mučenik šeik Osama bin Laden rekao, ne treba da konsultujete nikoga oko ubistva Amerikanaca".

"Američko miješanje u poslove Islamske države Iraka i Levanta, znači da je američki nevjernik meta za napade svetih ratnika bilo gdje", napisao je drugi.

Iako joj nedostaje zvanično prisustvo na društvenim medijima, ISIL ima široku mrežu pratilaca onlajn.

Grupa redovno postavlja filmski materijal o svojim uspjesima u borbama širom Sirije i Iraka.

Američki predsjednik Barak Obama ponudio je slanje oko 300 američkih savjetnika u Irak kako bi pomogli iračkim vlastima u zaustavljanju napredovanja ISIL-a, čiji su pripadnici ovog mjeseca osvojili veće djelove Iraka.

Vašington do sad nije odobrio zahtjev šiitske vlade premijera Nurija al-Malikija za vazdušne napade na Irak.

Čejni: Obama je kriv za nestabilnost Iraka

Bivši potpredsjednik SAD Dik Čejni, kreator američke invazije na Irak 2003. godine, brani takav svoj izbor i kritikuje trenutnu politiku SAD prema Iraku.

Čejni je istakao da "ova administracija zauzima potpuno suprotan pravac od onog koji moramo da imamo", prenijela je agencija AFP.

Čejni je naveo da to ne znači da ne poštuje američkog predsjednika Baraka Obamu ali da veoma jako osjeća da "idemo u pogrešnom smjeru".

Čejni vjeruje da je Obamina odluka da povuče američke trupe iz Iraka dovela do trenutne nestabilnosti.

Sunitski ekstremisti drže pod kontrolom velika područja u pet iračkih provincija i stigli su na manje od 100 kilometara od Bagdada.

Bivši američki potpredsjednik i dalje brani odluku adminstracije predsednika Džordža Buša u kojoj je on služio, da je bila u pravu 2003. godine, kada su obavještajni podaci pokazivali da irački predsednik Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje, a što se kasnije ispostavilo kao netačno.

Upitan za tu napravljenu grešku, Čejni je rekao da "to nije bio besprekoran rat" ali da nije nikada takav rat ni video.

Keri pozvao Kurde da ne okrenu leđa Bagdadu

Američki državni sekretar Džon Keri juče je pozvao lidere autonomnog kurdskog regiona u Iraku da stanu uz Bagdad protiv sunitskih pobunjenika koji prijete da podijele zemlju.

Bezbjednosne snaga su se juče borile protiv naoružanih sunitskih frakcija kako bi povratile kontrolu nad najvećom rafinerijom, a ekstremisti si napali jednu od najvećih vazdušnih baza manje od 100 kilometara od Bagdada.

Najmanje 1000 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je za manje od tri nedjelje, saopšteno je juče iz UN.

Keri je došao u kurdski region u okviru vanredne posjete Bliskom istoku u cilju spasavanja Iraka nakon iznenadnog napredovanja sunitskih boraca na čelu sa ISIL-om. Američki zvaničnici smatraju da je od ključnog značaja za opstanak zemlje ubijediti Kurde da se uključe u politički proces.

Galerija

Bonus video: