"Krvavi sukobi"

Obame i Klintonovi se u stvari mrze

Detalji iz knjige sigurno neće pomoći bivšoj prvoj dami Hilari Klinton, koja namjerava da se kandiduje za predsjednicu Amerike
56 pregleda 2 komentar(a)
Bil Klinton, Barak Obama, Foto: Shutterstock
Bil Klinton, Barak Obama, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2014. 10:13h

„Mrzim tog Obamu više nego ikoga“, to je za američkog predsjednika rekao niko drugi do bivši predsjednik Bil Klinton, ako je vjerovati uglednom novinaru "Njujork tajmsa".

Naime, Edvard Klajn napisao je knjigu „Krvavi sukobi“, u kojoj do detalja opisuje koliko se zaista Klintonovi i Obame ne podnose.

Kako prenosi Jutarnji.hr, Klajn je novinar koji je radio na visokim položajima u nedjeljniku "Njuzvik", a zatim u "Njujork tajmsu", a posebnu pažnju privukao je knjigama o poznatim demokratskim predsjedničkim porodicama.

Neki od detalja iz najnovije knjige „Krvavi sukobi“ pojavili su se u "Njujork postu" i „brutalno“ ocrtavaju odnose dvije porodice. Takođe, kako se ocjenjuje, detalji iz knjige sigurno neće pomoći bivšoj prvoj dami Amerike Hilari Klinton, koja namjerava da se kandiduje za predsjednicu Amerike.

Sudeći prema knjizi, sukob sada dvije najmoćnije porodice demokrata korijen vuče iz demokratske kampanje za predsjedničkog kandidata 2007- 2008. godine. Tada je bilo jasno, ocjenjuje autor, da će sasvim sigurno bilo koji demokratski kandidat pobijediti bilo kog republikanskog kandidata zbog svega negativnog što je za vrijeme osmogodišnje vladavine uradio Džordž Buš.

Neko je ipak iz redova kritičara demokratama rekao da bi i unaprijed pobijedili samo da su za kandidata izabrali bijelca, a ne Afroamerikanca. Te riječi su, tvrdi Klajn, ostavile gorak ukus kod Baraka i Mišel Obama, koji su smatrali da iza toga stoje Klintonovi.

Klajn još piše da je Mišel Obama znala da nakon radnog dana sjedne u sakrivenu kancelariju u Bijeloj kući sa savjetnicom Baraka Obame, Valeri Džeret, koja joj je postala prijateljica i da s njom tračari o Hilari Klinton, koju je više puta nazvala gnuom, u smislu ružne životinje koja se smatra tvrdoglavom, osvetoljubivom i hladnokrvnom.

Sukob na relaciji Obama- Klinton prvi put je eskalirao 2011, prije druge Obamine kampanje, kada su mu savjetnici sugerisali da bi bilo dobro da ima i podršku Bila Klintona. Barak je tada pozvao Bila na partiju golfa, a Bil je to prokomentarisao prijateljima riječima: „Više puta me je zvao Džordž W. Buš da me pita za savjet nego Obama. S njim nemam nikakav odnos, a smeta mi i kako je uvijek u razgovoru sa mnom svađalački raspoložen.”

Ipak, Bil Klinton je tada zaključio da bi trebalo da ode na tu partiju golfa jer će im obojici to biti od interesa – Obami treba podrška u kampanji, a Bilu za Hilari.

Klajn dalje piše da je tokom partije golfa Bil toliko navaljivao s pričom da bi Hilari bila odlična kao sljedeći predsjednik SAD, da je na kraju Obama rekao: „Znaš, i Mišel bi također bila sjajna predsjednička kandidatkinja.“

Iako je Bil Klinton tada doslovno poludio i htio da napusti partiju golfa, to ipak nije učinio jer je, naravno, interes bio iznad svega. Nakon toga ratne sjekire su zakopane, a novi krah odnosa uslijedio je 1. marta 2013. Hilari je tada šokirala Bila kad je otvoreno pitala Mišel da li se i ona namjerava kandidovati za senatorku, na šta joj je prva dama diplomatski odgovorila da o tome ipak treba dobro da razmisli.

A onda su se „zakačili“ Bil i Obama. Sukob je polako izmicao kontroli, s obje se strane dizao glas, da bi na kraju Obama pokazao šta zaista misli o raspravi kada je ispod stola počeo da se igra sa svojim mobilnim telefonom, jasno pokazujući da ga Klinton više uopše ne interesuje.

Bil Klinton je poslije nekog vremena svojoj ćerci rekao da Obama u stvari želi da klonira sam sebe i da za njega i Hilari misli da su iz prošlog vijeka.

Preporučujemo za Vas