Le Drijan: Francuska neće plaćati populističku Evropu

Migranti su jabuka razdora između EU i Italije, koje se međusobno optužuju za manjak solidarnosti prilikom prijema migranata
0 komentar(a)
Žan Iv Le Drijan, Žan-Iv Le Drijan, Foto: Reuters
Žan Iv Le Drijan, Žan-Iv Le Drijan, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2018. 08:10h

Francuska "nije spremna da plaća" za evropske zemlje koje ne poštuju "fundamentalne principe" Evropske unije, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan.

"Nismo spremni da plaćamo takvu Evropu. To treba jasno reći", rekao je juče le Drijan, misleći prije svega na Poljsku i Mađarsku.

On je to rekao na skupu francuskih ambasadora u Parizu.

"Svaka država članica je slobodna da bira lidere koje želi, ali naša vizija EU kao prvog kruga savezništava i vrijednosti nije kompatibilna s vladama koje ne poštuju fundamentalne principe i ne osjećaju nikakvu obavezu prema zajedničkoj solidarnosti. Suštinski, oni imaju utilitaristički pristup EU, pri čemu biraju samo ono što ih zanima a na prvom mjestu je preraspodjela novca", rekao je francuski ministar.

Po pitanju migranata, le Drian je izrazio želju da se dođe do zajedničkog stava s Njemačkom prije samita u Salcburgu u septembru.

Migranti su jabuka razdora između EU i Italije, koje se međusobno optužuju za manjak solidarnosti prilikom prijema migranata, a kulminiralo je prijetnjama Rima da neće uplatiti svoj doprinos budžetu EU.

"Želimo da prije samita u Salcburgu 20. septembra dođemo do zajedničke francusko-njemačke pozicije da tu temu ne bismo prepustili populistima, trgovcima iluzijama, i zato što znamo da su francusko-nemački odnosi motor evropskog oporavka", rekao je šef francuske diplomatije.

Bonus video: