Gradonačelnica optužila Trampa za smrt skoro 3000 Portorikanaca

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u šest mjeseci nakon katastrofe na ostrvu Portoriku smrtno je stradalo 2975 ljudi, dok se ranije se govorilo o svega 64 mrtvih
68 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2018. 06:32h

Američki predsjednik Donald Tramp ubio je Portorikance svojim nemarom u vrijeme uragana Marije prije jedanaest mjeseci na toj američkoj teritoriji na Karibima, optužila ga je u srijedu gradonačelnica prijestonice San Huana.

"Predsjednika Trampa može biti sram jer nijednom, pa ni juče, nije rekao da mu je žao zbog događaja u Portoriku", rekla je Karmen Julin Kruz reagujući na CNN-u na objavu izvještaja o broju žrtava uragana Marije u utorak.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u šest mjeseci nakon katastrofe na ostrvu Portoriku smrtno je stradalo 2975 ljudi. Ranije se govorilo o 64 mrtvih, što je bilo povod za oštre polemike u posljednjih godinu dana.

Mnogi bolesni stanovnici nisu nakon uragana mjesecima mogli doći do ljekara i apoteka. Respiratori zbog prekida struje nisu radili, prenosi Hina.

Savezna vlada (Portoriko je dio američke teritorije, a njegovi stanovnici građani SAD) bila je na meti kritike zbog spore reakcije.

Mjesec dana nakon prolaska Marije, kada je zvanično bilo tek šesnaest mrtvih, predsjednik Tramp je izjavio da se ta katastrofa nikako ne može upoređivati s uraganom Katrinom koji je 2005. poharao Luizijanu i usmrtio 1800 ljudi, piše Indeks.

"Predsjednik je ponosan na sav posao koji je savezna porodica obavila pomažući svojim sugrađanima u Portoriku", komentarisala je u utorak Sara Sanders, portparolka Bijele kuće.

"Čime se to može ponositi?" upitala je Julin Kruz. "S 2975 mrtvih? Time se ponosi?"

Bonus video: