Hamas prijeti ustankom ako izraelska vojska nastavi sa hapšenjima

Od početka operacije, nakon otmice, uhapšeno je 280 Palestinaca, uglavnom članova Hamasa
1 komentar(a)
Hamas, Foto: Reuters
Hamas, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2014. 15:27h

Hamas je zaprijetio da će pokrenuti treći palestinski ustanak, intifadu, ako izraelska vojska nastavi da hapsi osumnjičene Palestince na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska uhapsila je danas 30 Palestinaca u Zapadnoj obali.

"Mi smo u stanju da pokrenemo treću intifadu i to je naše neporecivo pravo. Eksplodiraće kada se na palestinski narod izvrši dovoljan pritisak", upozorio je visoki zvaničnik Hamasa Salah Bardavil, kako prenose izraelski mediji.

On je to rekao na jednom mitingu u znak solidarnosti sa direktorom TV mreže Hamasa na Zapadnoj obali, koga su u srijedu pritvorile izraelske snage.

Na mitingu, održanom u pojasu Gaze, Bardavil je rekao da Hamas neće sjedjeti skrštenih ruku "suočen sa okupacijom Zapadne obale", ocijenivši da je "svrha trenutne operacije izraelske vojske na Zapadnoj obali da izbriše palestinski otpor".

"Izrael takođe pokušava da sabotira pomirenje", kazao je Bardavil, misleći na dogovor o pomirenju dvije najveće palestinske frakcije, sekularnog Fataha i islamističkog Hamas, a na osnovu koga je nedavno formirana nova palestinska vlada jedinstva.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa Fataha, u srijedu je na skupu Organizacije islamske konferencije u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, rekao da su "ta tri dječaka ljudska bića kao mi i trebalo bi da se vrate svojim porodicama".

On je takođe rekao da oni koji stoje iza kidnapovanja "žele da nas unište", dodavši da će biti odgovorni za to što su uradili bez obzira ko su.

Izraelski premiejr Benjamin Netanijahu je optužio Hamas za otmicu mladića, mada nije pružio dokaze. Od početka operacije, nakon otmice prije osam dana, uhapšeno je 280 Palestinaca, uglavnom članova Hamasa.

Lideri te organizacije su izraelske optužbe o otmici označili "glupim", istakavši da se dogodila na teritoriji Zapadne obale koju izraelska vojska u potpunosti kontroliše.

Izraelci Ejal Jifraš (19), Naftali Frenkel (16) i Gilad Šaer (16) nestali su na putu između Vitlejema i Hebrona, kod mjesta Guš Ecion koji je pod kontrolom izraelske vojske. Oni su nestali u prošli četvrtak dok su stopirali. Za sada se ništa ne zna o njima.

Bonus video: