Vijetnam traži odštetu od Monsanta: Herbicid ostavio trajne posljedice na stanovništvo

Agent Orange je herbicid koji je američka vojska koristila u napadima na Viet Kong gerila borce, kako bi ih "ostavila" bez hrane
52 pregleda 2 komentar(a)
Helikopter SAD, Vijetnam, Foto: Wikimedia Commons
Helikopter SAD, Vijetnam, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 29.08.2018. 15:42h

Vijetnam je tražio da kompanija Monsanto plati kompenzaciju žrtvama Agenta Orange, kojim je ta kompanija snadbijevala američku vojsku tokom Vijetnamskog rata.

Zahtjev azijske zemlje stigao je nakon što je Monsantu naređeno da isplati 289 miliona dolara baštovanu koji je koristio herbicid Roundup, a koji je, kako je utvrđeno, doprinijeo razvoju njegovog kancera.

Agent Orange je herbicid koji je američka vojska koristila u napadima na Viet Kong gerila borce, kako bi ih "ostavila" bez hrane.

Između 1961. i 1971, američka vojska je upotrijebila oko 12 miliona galona te supstance na oko 30.000 milja površine južnog Vijetnama.

Dioksin, toksični elelment ovog agensa se povezuje sa zdravstvenim problemima kao što su defekti pri rođenju, kancer i druge smrtonosne bolesti.

Milioni i danas pate, a deformiteti se prenose na potomstvo žrtava koje su bilo izložene, uključujući Vijetnamce ali i Amerikance, prenosi britanski Independent.

"Vlada je utvrđivala specifikacije Agenta Orange i utvrđivala kad, gdje i kako je korišten. Agent Orange je proizveden samo za potrebe i korišten od strane američke vlade", naveli su iz kompanije Monsanto.

Monsanto je osnovan u Sent Luisu u Mizuriju 1901. Od juna je u vlasništvu njemačkog Bajera.

Bonus video: