Abas: Vratite otete izraelske dječake

On je potvrdio da će palestinske bezbjednosne službe pomoći u potrazi za otetim Izraelcima
2 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2014. 11:25h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas kritikovao je one koji su oteli trojicu izraelskih tinejdžera, optuživši ih da "žele da unište" njegovu vladu.

Izraelske vlasti sumnjaju da ih je otela palestinska radikalna grupa Hamas.

"Ta tri dječaka su ljudska bića, poput nas, i trebalo bi ih vratiti njihovim porodicama," rekao je na skupu ministara spoljnih poslova Organizacije islamske konferencije u Džedi, u Saudijskoj Arabiji.

Abas je dodao da je u palestinskom interesu da se održi bliska saradnja s Izraelcima "kako bi se izbjegla nova intifada", palestinski ustanak protiv izraelske okupacije.

On je potvrdio da će palestinske bezbjednosne službe pomoći u potrazi za otetim, prenijeli su izraelski mediji.

Palestinski lider je rekao da je u kontaktu s američkim zvaničnicima zbog otmice jer jedan od tinejdžera ima državljanstvo SAD.

"Rekao sam im da nije važno da li je on Izraelac ili Amerikanac. On je ljudsko biće", naglasio je Abas ali je istovremeno optužio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da koristi otmicu kao izgovor da pošalje vojsku na teritoriju koju kontroliše Palestinska uprava, iako se otmica dogodila na dijelu Zapadne obale koja nije pod palestinskom jurisdikcijom.

Netanijahu je nedavno pozvao Abasa da pomogne da se pronadju oteti dečaci, a Abas je apelovao na obje strane da se uzdrže od nasilja.

Izraelska vojska uhapsila 65 Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelska vojska uhapsila je tokom protekle noći na Zapadnoj obali 65 Palestinaca, šest dana poslije nestanka tri Izraelca za koje izraelske vlasti sumnjaju da ih je otela palestinska radikalna grupa Hamas.

"Tokom vojne operacije uhapšeno je 65 osumnjičenih, od kojih je 51 Palestinac oslobođen 2011. godine u zamjenu za zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Šalita", saopštila je izraelska vojska i dodala da je od nestanka izraelskih mladića u četvrtak uveče uhapšeno 240 Palestinaca.

Vojska je pretresla više od 800 zgrada na Zapadnoj obali.

"Sprovodimo paralelno dvije operacije. Jedna se odnosi na pronalazak otetih Izraelaca, a druga na zadavanje značajnog udarca na infrastrukture terorističkog Hamasa", dodaje se u saopštenju i precizira da vojska djeluje uz pretpostavku da su nestali Izraelci živi.

Vojska je pretresla i prostorije radija Hamasa na Zapadnoj obali, kao i radija El Aksa u Ramalahu i Hebronu.

Među uhapšenim je i predsjednik palestinskog parlamenta Aziz Dveik, kao i pet poslanika Hamasa.

Izraelci, dvojica od 16 i jedan od 19 godina, nestali su na putu od Vitlejema do Hebrona dok su stopirali. Za sada se ništa ne zna o njima.

Palestinska vlada je odbacila izraelske optužbe, tvrdeći da su mladi Izraelci nestali na teritoriji pod kontrolom izraelske vojske.

Galerija

Bonus video: