Rastu tenzije

Irak: Obama ne planira da u skorije vrijeme naredi vazdušne udare

Saudijski šef diplomatije, princ Saud al Faisal, kazao je danas da situacija u Iraku pokazuje znake “građanskog rata”
55 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2014. 13:05h

Predsjednik Sjedinjenih Država Barak Obama najverovatnije neće odobriti u skorije vrijeme vazdušne udare u Iraku, djelimično i zbog toga što ima malo konkretnih meta koje bi mogle da zaustave sve brže napredovanje sunitskih pobunjenika, naveli su američki zvaničnici.

Neimenovani zvaničnici su rekli da Obama još nije donio konačnu odluku po tom pitanju, ali i da nije isključio mogućnost da na kraju i dođe do vazdušnih udara, posebno ako postanu dostupne neke konkretne mete.

Oni su, međutim, dodali da vazdušni udari trenutno nisu u fokusu američke administracije kada se radi o odgovoru na nestabilnu bezbjednosnu situaciju u Iraku.

Obama danas planira da u Bijeloj kući izvijesti kongresmene o tom pitanju.

Pored vazdušnih udara, SAD takođe razmatraju mogućnost slanja u Irak manjeg kontigenta snaga za specijalne operacije koje bi pomogle u obuci pripadnika iračkih snaga bezbjednosti.

Američki zvaničnici traže i načine da se poboljša dostupnost obavještajnih podataka iračkim snagama.

Obama je već obavijestio Kongres da će poslati oko 300 vojnika u Irak i njegovu okolinu, kako bi obezbijedio američku ambasadu u Bagdadu i drugu američku imovinu.

Iran se neće ustezati da odbrani sveta mjesta u Iraku od islamista

Iran se neće ustezati da krene u odbranu svetih mjesta šiitskih muslimana u susjednom Iraku od “ubica i terorista”, poručio je danas iranski predsjednik Hasan Rohani, nakon što su sunitski muslimani zauzeli velike djelove iračke teritorije posljednjih nedjelja.

U uključenju uživo, Rohani je kazao da su se mnogi Iranci prijavili da odu u Irak kako bi odbranili sveta mjesta i “stavili teroriste gdje im je mjesto”. Dodao je da su ratni veterani iz iračkih sunitskih, šiitskih i kurdskih zajednica takođe “spremni da se žrtvuju” protiv boraca iz redova Islamske države Irak i Levant (ISIL).

“Što se tiče svetih šiitskih hramova u Karbali, Nadžafu, Hadhimiji i Samari, poručujemo ubicama i teroristima da se velika iranska nacija neće ustezati da zaštiti svete hramove”, poručio je.

“Te terorističke grupe, i oni koji ih finansiraju, u ovog regionu i u međunarodnoj areni su jedno ništa, i one će biti stavljene tamo gdje im je mjesto”.

Rohani je kazao u subotu da Iran nikada nije slao svoje snage u Irak i da sumnja da će se to ikada desiti. Zapadne diplomate sumnjaju da je Iran u prošlosti slao pripadnike Revolucionarne garde, snage koje rade paralelno sa oružanim snagama, u Irak kako bi savjetovali tamošnju vojsku ili njene savezničke milicije.

Irački šiitski i sunitski politički lideri su danas uputili zajednički poziv na nacionalno jedinstvo.

Napad na najveću iračku naftnu rafineriju

Sunitski ekstremisti napali su najveću iračku naftnu rafineriju u Baidžiju, na sjeveru zemlje, potvrdile su iračke bezbjednosne snage i zaposleni u postrojenju.

Napad iz automatskog naoružanja i granatama počeo je rano jutros, na dva od tri glavna ulaza u rafineriju, javio je Rojters.

Jedna granata pogodila je skladište rezervnih djelova i iz objekta se uzdiže dim, naveli su isti izvori.

Stranci su evakuisani juče iz rafinerije pošto su snage bezbjednosti očekivale napad na rafineriju.

Rafinerija je bila pod opsadom sunitskih ekstremista otkako su prošle sedmice pokrenuli ofanzivu na više gradova sjevernog Iraka.

Saudijski šef diplomatije: Situacija pokazuje znake građanskog rata

Saudijski šef diplomatije, princ Saud al Faisal, kazao je danas da situacija u Iraku pokazuje znake “građanskog rata”.

“Ozbiljna situacija koja pogađa Irak nosi sa sobom znake građanskog rata, čije posljedice po region mi ne možemo da utvrdimo”, kazao je na skupu arapskih i muslimanskih lidera u Džedi.

Galerija

Preporučujemo za Vas