SAD prijeti novim sankcijama, Rusija predložila novu rezoluciju

"SAD i Evropska unija "sada rade na seriji sankcija u energetskom, bankovnom i odbrambenom sektoru"
5 komentar(a)
Slavjansk, Foto: Reuters
Slavjansk, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2014. 07:45h

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su se sa svojim evropskim saveznicima složile da uvedu nove sankcije Rusiji, ako Moskva nastavi da, kako kažu, destabilizuje istočnu Ukrajinu.

"Sada smo se složili kako sljedeća runda ekonomskih sankcija treba da izgleda, pored toga što ćemo nastaviti da tražimo pojedince koje treba sankcionisati", rekla je pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu, Viktorija Nuland.

"SAD i Evropska unija "sada rade na seriji sankcija u energetskom, bankovnom i odbrambenom sektoru", rekla je Nuland u njemačkom Maršalovom fondu.

Ona je optužila Rusiju da "čini dodatne napore da, na izuzetno opasan način, pomaže i podstiče separatiste", šaljući tenkove i raketne bacače", što Moskva negira.

Nuland je aludirala i na rušenje vojnog aviona u kojem je poginulo 49 ukrajinskih vojnika, rekavši da je prošle sedmice, došlo do ozbiljnog pogoršanja situacije na terenu.

Ona je pohvalila nedavne kontakte između novog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i predsjednika Rusije Vladimira Putina, ali je poručila da SAD i EU "svakodnevno prate situaciju u Ukrajini i da će Putina, ukoliko ne promijeni kurs, to koštati", prenio je AFP.

Rusija predložila novu rezoluciju

Rusija je Savjetu bezbjednosti UN predložila novu rezoluciju o rješavanju krize u Ukrajini.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je sinoć da nacrt nove rezolucija sadrži djelove dvije prethodne rezolucije UN o Ukrajini kojima se poziva na obezbjeđivanje humanitarne pomoći, prestanak vatre i nacionalni dijalog u Ukrajini.

Nova rezolucija podrazumijeva poštovanje nezavisnosti, suverneiteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, naglasio je Čurkin i dodao da se se Rusija kao predsjedavajuća Savjeta bezbjednosti nada da će rezolucija uskoro biti usvojena.

Rusija je juče obustavila isporuke gasa Ukrajini zbog neisplaćenog duga.

Obje zemlje obratile su se i arbitražnom sudu u Stokholmu - Rusija zbog neisplaćenih dugovanja, a Ukrajina traži obeštećenje od šest milijardi dolara zbog previsoke cijene ruskog gasa.

Bonus video: