Al Šabab ubio najmanje 48 Kenijaca dok su gledali Mundijal

Borci Al Šababa su izjavili da je napad osveta za prisutnost kenijskih vojnih snaga u Somaliji
0 komentar(a)
Mpeketoni, Kenija, Foto: Reuters
Mpeketoni, Kenija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2014. 17:08h

Najmanje 48 ljudi je ubijeno u sinoćnom napadu islamističkih ekstremista na hotele i policijsku stanicu u kenijskom mjestu Mpeketoni na obali Indijskog okeana, javio je BBC. Odgovornost za napad preuzela islamistička organizacija Al Šabab.

Izvještač BBC-a Jusuf Dajo iz Najrobija javio je da je napad počeo sinoć u 20.30 po lokalnom vremenu, dok su mještani gledali fudbalsku utakmicu Svjetskog prvenstva na televiziji, prenosi Tanjug.

Svjedoci u Mpeketoniju, gradu na 20 kilometara od ostrva Lamu - poznatog kenijskog turističkog ljetovališta, naveli su da je pucnjava trajala nekoliko sati i da su neke zgrade bile u plamenu.

Lokalni stanovnici su naveli da su napadači oteli kombi i iskoristili ga za napade na različite lokacije širom tog mjesta.

Svjedoci su potvrdili da su naoružani napadači sa pokrivenim licima bacili eksploziv na lokalnu policijsku stanicu prije upada i krađe oružja.

Komandant kenijske policije Dejvid Kimaijo rekao je da su naoružani napadači napali i banku.

Odgovornost za napad preuzela je islamistička organizacija Al Šabab. "Komandosi su sinoć izveli uspješan napad na Mpektoni", navodi se u saopštenju te terorističke organizacije.

Kao razlog navodi se razmještanje kenijskih trupa u Somaliji, koje Al Šabab optužuje za ubistva muslimanskih učenjaka, što je vlast u Najrobiju odbacila.

U napadu Al Šababa na trgovački centar u Najrobiju u septembru prošle godine poginulo je najmanje 67 osoba.

Bonus video: